Povratak

Da li je moguća regeneracija peraja kod borca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li se regeneriše peraje kod borca, ako su ga izgrizle druge ribice?  Unapred hvala, Maja


O: Borci imaju vrlo nežna peraja koje vrlo često izgledaju ofucano. Osim toga i nisu baš vešti plivači što je i razumljivo ako se uzme u obzir građa njihovog tela.


S obzirom na ove manjkavosti, mužjaci borca se odvajaju u posebne akvarijume što je pre moguće, odnosno čim polni dimorfizam (razlika između karakterističnih razlika između mužjaka i ženke) postane izražen, a transportuju se u odvojenim vrećicama.
 
Nažalost, jednom oštećena peraja se više ne mogu obnoviti. Problem je što na oštećenim perajama vrlo često dolazi do nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne.

Problem mogu stvarati i gljivične infekcije, ali one su relativno bezopasne, odnosno ribe retko uginu zbog gljivičnih oboljenja.

Do oštećenja peraja može doći usled bakterijskih infekcija koje nastaju kao posledica uzgoja u vodi lošeg kvaliteteta (neodgovarajući fizičko-hemijski uslovi), kada ribama opada imunitet, pa zbog toga bolesti lakše uzmaju maha.
 
Ako se riba normalno ponaša i jede mislim da nemate razloga za zabrinutost. Svakako je potrebno pratiti razvoj događaja pa ukoliko se stanje pogorša ribicu bi trebalo tretirati baktericidnim sredstvima (Furanol JBL, Bactopur Sera) ili sredstvima širokog spektra delovanja (Multicura Easy life).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs