Povratak

Nestanak krzna na delu njuške činčile / Gljivična infekcija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam činčilu staru 4 meseca. Kod mene je već mesec dana, hrani se mešavinom koju su mi preporučili u pet shopu, plus seno koje gricka. Pre nekoliko dana oko njuškice je krzno nestalo samo na jednoj strani, ne primećujem da se povređuje ili čupka pa me zanima od čega i da li će se na tom mestu regenerisati? Hvala vam unapred na odgovoru. Nataša

O: Ovim putem je nemoguće tačno znati o čemu je reč. Moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji. Gljivične infekcije kože kod činčila najčešeće su uzrokovane gljivicom Trichophyton mentagrophytes ili Microsporum spp.  Oboljenje najčešće unese nova jednika. Obolela životinja čak ne mora ni imati simptome obolenja, ali bolest može preneti drugoj jedinki.

Dermatofitoza se karakteriše malim bezdlačnim predelima kože koji su najčešće lokalizovani na glavi, oko ušiju i nosa ili na nogama, ali se mogu naći na bilo kom mestu na telu.

Lezije su nepravilnog okruglog oblika sa zacrvenjenim marginalnim delom. Svrab može postajati, ali i ne mora. Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom životinjom ili preko kontaminirane prostirke.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda lezija, kao i pregledom Vudovom lampom.

Terapija podrazumeva apliakciju grizefulvina ili itrakonazola 5-6 nedelja. Grizeofulvin je teratogen, te se ne sme aplikovati gravidnim jednikama. Promenjena mesta na koži se mažu antigljivičnim mastima, a u pesak za kupanje se može dodati i prašak sa antimikotikom. Vrlo je bitno da se tokom teapije stres činčilama smanji na najmanju moguću meru, kao i da se pojačaju higijenske mere. Obolelim činčilama možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate koji podižu opštu otpornost.

Savetovala bih Vam da posetite veterinara koji će uraditi klinički pregled, a na osnovu njega i dodatnih dijagnostičkih metoda postaviti dijagnozu i ukoliko je potrebno predložiti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs