mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre oko mesec dana kupili smo ženku afričkog ježa u Pet centru koja je, kako se danas ispostavilo bila skotna. Na opšte iznenadjenje smo shvatili da je okotila 4 mladunca (koliko smo uspeli da vidimo). Ženka je u žičanom kavezu sa piljevinom kao podloga. Kako apsolutno nemamo predstavu šta bi trebalo da radimo u ovoj situaciji, molim Vas za savet i što brži odgovor. Najlepše hvala. Nikola

O: Ženke nose mlade u proseku 35 dana, a mladi ježevi se okote otprilike četiri i po nedelje nakon što ježica postane skotna. Broj jedinki u leglu varira i u proseku je od 4 - 6 mladih. U prirodnim uslovima imaju jedno, ređe dva legla u toku godine. U momentu okota, mladi su bledo - ružičaste boje, a bodlje im se još nalaze ispod kože. Posle nekoliko sati, počinju da se probijaju kroz kožu. Težina mladih na rođenju je oko 10g, a prosečna težina odrasle jedinke je oko 600g. Mladunci se okote slepi, odnosno zatvorenih očiju, a progledaju za 14 - 18 dana, kada im počinje rasti i krzno koje prekriva stomak. Prestaju da sisaju sa oko 18 - 20 dana starosti.

U prirodi, od četvrte nedelje starosti idu u potragu za hranom zajedno sa majkom. U starosti od 5 - 6 nedelja mladunci samostalno napuštaju gnezdo. Tada su desetak puta teži nego kad su se okotili (oko 100 g). U prvom mesecu života mladunci vrlo brzo rastu. Kada napuste gnezdo i počnu da se samostalno hrane, rast se usporava. Za razliku od mnogih životinja, kada dostignu zrelost, rast im se i dalje nastavlja, ali je znatno usporen. U starosti od četiri meseca mlečni zubi se menjaju.

Iako ženka svoje mlade brižljivo neguje i čuva, ukoliko je u tom periodu ugrožena ili ometana, ježica će ih napustiti ili ih ponekad čak i može pojesti. Iz tih razloga nemojte mlade dirati i prvih dana posle okota , samo sprovodite ono što je neophodno (davati hranu i vodu), nemojte prvih dana menjati piljevinu, a da li je ženka uznemirena znaćete po tome što ukoliko misli da joj preti opasnost, ona će mlade pokušati da zaštiti na taj način što će ih premeštati sa jednog mesta na drugo. U prirodi je mnogo češća pojava i nije neobično da mužjak ubije mlade, novorođene ježeve.