Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam degua već neko vreme i primetio sam pre neki dan da mu se ispupčeni deo (ne znam šta je to?), između polnog organa i analnog otvora, ljušti. Pa bih hteo da vas pitam je li to neka normalna pojava ili nešto drugo? Takođe bih hteo da znam je li ja imam mužjaka ili ženku? Pošto sam video da muški nemaju ispupčene delove pa sam zaključio da je ženka? Unapred zahvalan, Davor

O: Mužjaci imaju veći razmak između analnog otvora i polnog organa, glatku kožu između, uz vidljiv nabor koji se proteže paralelno, od analnog otvora do polnog organa.

Kod ženki je razmak između analnog otvora i uretralne cevi manji, a odmah ispod uretralne cevi nalazi se polukružno zadebljanje koje je okružuje i koje skriva otvor vagine.

Određivanje pola nije lako, naročito kada se neko prvi put sreće sa tim. Najbolje bi bilo da Vam neko tko se bolje razume u to i ima više iskustva pomogne (veterinar ili odgajivač).

Problem koji navodite je fiziološki kod ženki, u smislu da se prsten oko uretralne cevi može više isticati, a koža na tom mestu nije savršeno glatka (kao kod mužjaka).

Ako je perutanje više izraženo, ako je koža iritirana i degu pokazuje određene promene opšteg zdravstvenog stanja ili ga to mesto svrbi ili boli, morate ga odvesti kod veterinara, kako bi mu na osnovu kliničkog pregleda i specijalnih dijagnostičkih metoda postavili ispravnu dijagnozu i sproveli adekvatnu terapiju.

Perutanje kože na tom mestu može biti posledica iritacije. Naime, najbolja podloga za degue je piljevina, ali kako bi ih trebalo puštati po kući jer traže dosta aktivnosti, moguće je da se negde i povredio. Pored mehaničke iritacije, zapuštena prostirka može hemijski iritirati ovaj predeo. Raspadni produkti mokraće, neredovnim čišćenjem, nakupljaju se u velikoj koncentraciji i mogu iritirati kožu i sluzokože. Uzrok promena može nastati i dejstvom mikroorganizama i parazita.

Preporučila bih Vam da degua vodite veterinaru na pregled, kako biste bili sigurni da je opisana promena samo fiziološka karakteristika ženki.