Povratak

Patuljasti kunić - sterilizacija i vršenje nužde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku patuljastog kunića staru oko godinu dana. Ima 1,5kg i nikad nije bila bolesna. Takođe, nije se ni parila, ali u par navrata je pokazivala znake teranja koje smo ignorisali. Ono što je zapravo problem sa njom je to što nije preterano pitoma i to što vrši nuždu svuda po stanu. Čitala sam da je to sve posledica nekastriranja i da je zato teže "dresirati" kunića (koliko god to bilo moguće). Čula sam i da je preporučljivo izvršiti kastraciju/sterilizaciju zbog eventualne mogućnosti pojave kancera materice. Koliko je tačno? Da li i vi preporučujete kastraciju? I koliko je opasno po kunića? Gde može da se izvriši kastracija i po kojoj ceni? Milena

O: Što se tiče sterilizacije ženke, prema nekim istraživanjima, kod ženki starijih od dve godine, povećava se mogućnost nastanka tumoroznih promena na materici, koje je vrlo teško dijagnostikovati u početnoj fazi  pa može nastati teško i neizlečivo oboljenje. Tumori materice se mogu javiti i kod starijih jedinki koje su imale jedan ili više okota.

Uz to, kod nesterilisanih i nekastriranih kunića javlja se agresivno ponašanje prema vlasniku, drugim kunićima i kućnim ljubimcima, nakon polnog sazrevanja (posle 6 - 8 meseci starosti). Da bi sprečili agresivnost i oboljenja naših ljubimaca, a ukoliko ne želite njihovo potomstvo, preporučuje se sterilizacija ženki odnosno kastracija mužjaka. Obratite se nekoj od veterinarskih ambulanti i raspitajte o detaljima i pripreme kunića za operaciju, kao i o ceni ove usluge. U Pet centru ne postoji veterinarska ambulanta, već samo apoteka, tako da o cenama veterinarskih usluga moratate da kontaktirate neku od veterinarskih ambulanti.

Po prirodi, evropski kunić (divlji kunić, od kojeg se razvio domaći kunić) nikada ne vrši nuždu u svojoj rupi gde spava. On izabere jedno ili nekoliko mesta van rupe gde obavlja nuždu. Kunić kao kućni ljubimac ponaša se na isti način, smatrajući kavez svojim domom. Zbog toga se smatra da nije teško naučiti kunića da vrši nuždu na jednom mestu. Najjednostavniji način je stavljanje posude za WC u ugao kaveza ili prostorije gde je kunić prvi put obavio nuždu ili gde najčešće obavlja nuždu. Ako kunić najviše vremena provodi u kavezu, WC treba držati u kavezu dok se u potpunosti ne nauči da obavlja nuždu na tom jednom mestu.

Kada je kunić slobodan, treba ga držati pod kontrolom i puštati samo na malom ograničenom prostoru, kao što je jedna soba. Ako podigne rep ili glavu prema uglu prostorije, recite "NE!" naglim i oštrim glasom (imitirajte tup zvuk udarca, kakav oni inače proizvode kada nogama lupe o pod). Ovo izaziva strah kod njih, a pruzrokuje da se kunić "zaledi" (čime je vršenje nužde odloženo) i svoju pažnju potpuno posveti Vama. Tada je lagano vratite u kavez i ostavite vrata otvorena da bi mogla da izađe van kaveza, bez obzira da li je nuždu obavila u posudi za WC. Na ovaj način je ne pokušavate prisiliti da obavi nuždu u posudi, već da shvati da se, kada to želi da učini, mora da vrati u kavez i obavi nuždu u posudi za WC. Ovo je potrebno ponavljati sve dok samostalno ne obavlja vršenje nužde u kavezu. Posle usvojenog, pomalo povećavajte teritoriju kojom bi se kretala.

Najčešće greške kod učenja kunića da obavlja nuždu, su puštanje iz kaveza bez nadzora i nestrpljivost. Naime, kunićima treba vremena za sve što rade – oni vole da svet istražuju polako, a isto tako i da uče. Dakle, ako je pustite van kaveza, a bavite se drugim poslovima, nećete moći na vreme da odreagujete. Ovo dovodi do nesvesnog podizanja glasa kada uočimo da je nužda obavljena na mestu na kojem nije trebalo, a tako nepotrebno plašimo kunića čime produžujemo vreme učenja. Pokušajte tačno da odredite gde obavlja nuždu i tamo smestite posudu za WC. Ako se kreće po jednoj prostoriji, stavite posude na nekoliko najčešćih lokacija. Nemojte je požurivati, dajte joj vremena da istražuje i budite strpljivi, imajte razumevanja kada ima nezgodu i nuždu izvrši na mestu na kome ne bi trebalo.

Ako je uhvatite da nuždu obavlja na neprimerenom mestu nežno je odnesite u kavez ili usmerite ka posudi za WC, nemojte je plašiti da ne bi vršenje nužde u posudi povezala kao negativno iskustvo. Osim poslastice, kunićima je vrlo dobra nagrada, tapšanje po glavi i umirujući i nežan glas. Imajte na umu da je starije kuniće lakše naučiti da obavljaju nuždu, nego mlade, jer sa starošću kunićima raste pažnja i koncentracija. Takođe, kastrirani ili sterilisani kunići lakše uče jer im nedostaje hormona koji ih potstiču na obeležavanje teritorije. To je još jedan od razloga da razmislite o zahvatu sterilizacije kao meri rešavanja nepoželjnog ponašanja.

Takođe, pripitomljavanje kunića zahteva mnogo nežnosti i pažnje. Možete da počnete ispočetka da stičete njeno poverenje. Ne želimo da se kunić oseća nesigurno jer je preplašeni kunić agresivan i nepristupačan. Agresiju uvek podnesite sa razumevanjem i poštovanjem, to je samo jednostavan način da Vam kaže kako je uznemirena.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs