Povratak

Uklanjanje krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam mačku kod koje sam primetio 2 krpelja. Mačka je trudna. Pokušao sam da je izvadim pincetom i maramicom u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, ali krpelj ne želi da izađe napolje i mačka je nemirna. Možete li mi dati drugi savet kako to da učinim, namazati nečim? Mnogo vam hvala. Jovan

O: Krpelji su spoljni paraziti koje nakon što se primete na kućnom ljubimcu treba što pre ukloniti iz tela. To se najčešće radi prihvatanjem krpelja prstima ili pincetom direktno na mestu gde je probio kožu svog domaćina, a nežnim rotiranjem u smeru kretanja kazaljke na satu se izvlači. Tokom „postupka“ uklanjanja krpelja treba voditi računa da telo krpelja ne stisne - u tom slučaju će sve u krpelju (npr. Potencijalni uzroci piroplazmoze) završiti u telu domaćina.

Kako mnogi vlasnici poseduju određenu odbojnost prema dodiru, kao i sve oblike manipulacije i kontakta sa parazitom, mnogi ugledni proizvođači opreme za kućne ljubimce prepoznali su potrebu za proizvodnjom i prodajom raznih pomagala za uklanjanje krpelja. Tako je danas moguće nabaviti posebne pincete, kuke, ... koje olakšavaju uklanjanje parazita bez direktnog kontakta prstiju sa parazitom.

Ponekad kada uklanjate krpelja sa kože kućnog ljubimca, moguće je slučajno ostaviti glavu parazita u koži. U tom slučaju to mesto treba par dana dezinfikovati i podmazati antibiotskom kremom. Po pravilu, za nekoliko nedelja lokalna reakcija tkiva prolazi i često se glava izbaci.

Ako vam gornji saveti ne pomažu u uklanjanju parazita sa ljubimca, savetujem vam da se obratite svom veterinaru. Oni će vam pomoći da pravilno i blagovremeno uklonite parazite sa svog ljubimca, načine za lako uklanjanje krpelja, kao i sve što je potrebno za osiguranje i održavanje zdravlja vašeg ljubimca.