Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Posedujem par godina staru Persijanku koju sam dobila na poklon pre nekoliko meseci. Problem je što ima vrlo prljavu bradu, pa se svaki put kad jede zaprlja i došlo je do toga da, koliko god da je češljam, ona je već sva zamršena i zapravo ne znam šta da radim više. Razmišljam o šišanju, ali bojim se da to možda ne bi predstavljalo problem u nečem drugom. Hvala unapred na odgovoru. Stela

O: Mnogo je slučajeva kada se kućni ljubimci, bez obzira na metode vlasnika i učestalost održavanja higijene, i dalje brzo i lako zaprljaju. S jedne strane, ovo je estetski problem, a s druge strane može stvoriti preduslove za razvoj različitih oblika zdravstvenih poremećaja. Baš kao što navodite, zadržavanje hrane u predelu ispod usta otežava češljanje i održavanje higijene. Naravno, hrana kao i toplota i vlažnost područja ispod usta mogu stvoriti, na primer, uslove za razvoj gljivica. Iz tog razloga neki uzgajivači pokušavaju da „zaobiđu“ problem tako što urezuju celo područje ispod usta. Naravno, kod emisija koje vode kućni ljubimci, ovaj oblik „rešavanja problema“ nije opcija.

 

Zbog toga je moguće često održavati područje specijalnim maramicama dizajniranim za održavanje higijene. Naime, takve maramice su obično natopljene raznim tečnostima namenjenim lakšem uklanjanju nečistoća sa kože i dlake kućnih ljubimaca. Nakon takvog tretmana, bilo bi potrebno dodatno češljati kosu. Ovde je zgodno napomenuti potrebu za upotrebom različitih preparata (suplemenata) namenjenih održavanju i postizanju optimalnog kvaliteta kože i kose - biotin, omega-3, omega-6 masne kiseline, ... Kao što sam već spomenuo, mogući izvor problema može biti zdravstveni poremećaj.

 

Zbog svega navedenog, za početak bi bilo najbolje započeti sa veterinarom. Oni će pregledati kućnog ljubimca i utvrditi njegovo zdravstveno stanje. Shodno tome, moći će da vas dalje savetuje kako najbolje pomoći svom ljubimcu.

 

OZNAKE: