Povratak

Antiparazitska ogrlica za mačku koja izlazi izvan kuće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Zanima me, uvek stavim ampulu Fiprist combo-a na mačku. Vreme često provodi kod kuće i spolja. Sad kad je proleće, primetio sam u kući da krpelj s njega živi otpada, pa me nije briga da li ću ga sada pustiti. I prvi put sam razmišljao o ogrlici Foresto, ali čuo sam da bi mogao da zaglavi s njom u prirodi i ostane bez ogrlice. Pa, tražim savet jer ni sada ne znam da li da promenim ampulu ili da uzmem ogrlicu (bar može da se zaglavi i izgubi), tako da je i dalje može tu i tamo pustiti u kuća, bez krpelja. Hvala vam. Tadija

O: Ogrlica za mačke je strani predmet koji nije navikla da nosi. Njena istraživačka priroda primoravaće je da puzi kroz svakakva mesta (grmlje, drveće, uski prolazi), pa postoji velika mogućnost da se ogrlica izgubi.

Foresto ogrlica suzbija i sprečava zarazu mačaka i pasa buvama i krpeljima 7-8 meseci, takođe ima odbojna svojstva (odbija krpelja). Sprečava razvoj larvi buva u neposrednom okruženju mačaka tokom 10 nedelja.

Sprečava bolesti pasa i mačaka koje se prenose preko posrednika. Ogrlica Foresto napravljena je tako da je sigurna da se pri uvlačenju ne uguši ili ne visi.

Ampule Frontline i Fiprist sadrže aktivnu supstancu fipronil koja samo ubija krpelja i buve. Nemaju odbojna svojstva za krpelja. Sve vrste ampula traju 4 nedelje.

Trenutno na tržištu, na žalost, ne postoji nijedno antiparazitno sredstvo koje deluje stoposto protiv krpelja i buva. Savetujem vam, bez obzira na odabranu vrstu zaštite (ogrlica, ampula), redovno obavljajte mehanički pregled ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs