Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Pročitala sam sve o teranju sterilizovanih maca, koje žive u stanu, pa me zanima, postoji li način da se mačka primiri, osim da joj dovodim mačore na parenje i ima li to smisla? Ena
O: Niste mi nažalost naveli u kojoj dobi je vaša mačka sterilizovana. Naime, ako je operacija izvedena nešto kasnije od preporučene dobi, moguće ja da se mačka ponaša onako kako je naučila, bez obzira na njen trenutni hormonalni status.

Kako ste naveli da ste o teranju sterilizovanih mačaka dosta u literaturi proučili, usmeriću se prvenstveno na savet kako umiriti ljubimca. Prvo što možete da učinite je da zaokupite njenu pažnju, primer da joj nabavite poneku novu igračku, mazite je, posvećujete joj puno pažnje, dajete joj hranu koju najviše voli... To će joj pomoći da prebrodi ovu situaciju koja je za nju vrlo stresna. Ako to ne pomogne, preporučujem da pokušate s proizvodom Feliway, koji je dotupan u našim prodavanicama. Radi se o aparatiću s posebnom tečnošću koji se uključi u struju, a potom proizvodi emisiju mačjih feromona. Oni vrlo povoljno utiču na smirivanje mačke i daju joj osjećaj zadovoljstva i ugodnosti. Osim u ovom slučaju, Feliway je preporučljivo koristiti i u drugim slučajevima nepodobnog mačjeg ponašanja poput grebanja, nervoze i tome sličnog.

 

OZNAKE: