Povratak

Kardiopatija kod starijih mačaka - lečenje i ishrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam 15-godišnju mačku koja jako teško diše i ubrzano joj kuca srce. Otišli ​​smo kod veterinara i otkrili su da joj se tečnost skuplja oko pluća. Primala je tablete Fursemid za mokrenje 1/4 dnevno, koje joj dajem drobljenjem tablete u jogurt ili slično. Koristi ih oko 25 dana, ali joj disanje ostaje otežano. Zanima me da li imate bolje rešenje od tableta ili neke druge terapije kako biste joj olakšali disanje. Da napomenem da je dosta smršala i ima lošiji apetit. Lp, Ante

O: Vaša mačka, koja je proživjela lijepe zrele godine, na žalost je došla u stanje s kojim treba postupati vrlo pažljivo i biti na oprezu. Kardiopatije mačaka često su rezultat bubrežne insuficijencije jer ovi organi rade u direktnom kontaktu. Mačke, kao pretežno mesožderi, često pate od bolesti urinarnog trakta, jer se proizvodi raspadanja životinjskih proteina akumuliraju u krvi, menjaju Ph vrednost i deponuju se u bubrezima u obliku kristalizovanih naslaga. To otežava filtriranje krvi kroz njih sa posledičnim porastom pritiska, postepenim propadanjem nefrona i akumulacijom mokraćne kiseline u krvi. Kao posledica, poremećen je odnos kalcijuma i fosfora, što utiče na propustljivost ćelijskih membrana i dovodi do povećanja arterijskog pritiska. Povišeni pritisak dalje vrši pritisak na srce koje radi pod pritiskom i dovodi do širenja komora i akumulacije tečnosti u srcu i plućima ili edema. Zbog nakupljanja tečnosti, disanje je otežano i predstavlja napor životinja.


Pre svega, zato vam preporučujem da mačku hranite ishranom, formulom za bolesti bubrega ili mokraće, sa smanjenim sadržajem purina i proteina. Fursemid je diuretik koji se obično propisuje u takvim slučajevima i ima diuretički efekat. Noviji na tržištu je torasemid, za istu namenu, ali koji se daje u manjim dozama, jer ima jači efekat.


Pored ovog leka, možete pomoći svojoj mački dodavanjem antioksidanata u njenu ishranu, kao što su tokoselen i vitamin C u kombinaciji, i taurin, koji je vrlo efikasna pomoć kod kardiomiopatija, koenzim K, koji je snažan antioksidans i smanjuje rizik od oštećenja miokarda. na 4,5 kg). Pored toga, omega 3 i 6 kiseline koje imaju protivupalno i regenerativno dejstvo, posebno na krvne sudove (riblje ulje, 250 mg dnevno, kao kapsula ili sprej na hranu). Dalje, tinktura maslačka kao bezopasni i potpuno prirodni diuretik (2 kapi na pola kg telesne težine). Ako je potrebno, savetuje se davanje magnezijuma koji je prevencija srčanih aritmija i olakšava kontrakcije srca, ali o poslednjem se obratite veterinaru koji je uradio EKG srca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs