Povratak

Čišćenje od unutrašnjih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 7 godina. Redovno ga čistim od parazita. Dao sam mu pola tablete Caniverma početkom 3. meseca, međutim prehladio se pa je završio na antibioticima, a drugu polovinu nije pio. Sad ne znam kada ponovo da dam pilulu i da li je to prvo poluvreme imalo efekta jer je njegov apetit prilično slab, a inače je prilično aktivan. Hvala vam. Jovan

O: Dehelmintizacija je čišćenje pasa i mačaka od unutrašnjih parazita i vrši se pomoću hemijskih sredstava ili anthelmintika.

U svrhu prevencije ili redovnog glistanja odraslih životinja, preporučuje se davanje tableta svaka 3 meseca, odnosno 4 puta godišnje. U slučaju ozbiljnih invazija parazita, primena anthelmintika mora se ponoviti još jednom nakon 14 dana.

Znaci bolesti kod mačaka zavise od težine invazije parazita, starosti životinje i njenog opšteg stanja.

Često nema vidljivih znakova, ali kod jačih invazija može doći do dijareje, lošeg apetita, gubitka kilograma, anemije, a kosa postane neuredna i dosadna. Kada parazit izađe, svrab se može pojaviti u predelu anusa koji životinja snažno liže.

Caniverm tablete su tablete protiv unutrašnjih parazita kod pasa, mačaka i drugih mesoždera čija su aktivna supstanca febendazol, pirantel i prazikvantel. Tablete Caniverm su indikovane za dehelmintizaciju pasa, mačaka i drugih mesoždera iz sledećih vrsta oblika i trakavica:

- crevni oblici: Tokocara canis, Tokascaris leonina, Uncinaria stenocephala, Ancilostoma caninum i Trichuris vulpis;

- trakavice: Echinococcus granulosus (mala pasja trakavica), Echinococcus multilocularis, Dipilidium caninum, Taenia multiceps i druge vrste Taenia i Mesocestoides spp.

Tablete Caniverm ne utiču na jaja trakavice, a izmet treba bezbedno ukloniti (sahraniti ili spaliti) 1. i 2. dan nakon gliste.

Ako je vaša mačka imala gliste ili trakavice, jedna primena Caniverm tableta nije dovoljna, već je potrebno ponoviti za 14 dana.

Objektivna dijagnoza postavlja se koprološkim pregledom (ispitivanjem fekalija), odnosno pronalaženjem jajašaca u fecesu. Preporučujem vam da se konsultujete sa veterinarom u vezi sa pomenutim testom i ponovljenim uklanjanjem glista.