Povratak

Odluka o kastraciji starijih mačaka,oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Može li se stara mačka kastrirati? A kakve mogu biti posledice ako bude kastriran?
Hvala vam. Ivana

O: Vaš ljubimac je u ozbiljnoj dobi i svaka operacija koja uključuje opštu anesteziju nosi određeni rizik. Naime, rizik ne postoji od same operacije, već od uvođenja u anesteziju i buđenja iz anestezije. Obim ovog rizika procenjuje se kliničkim ispitivanjem opšteg stanja životinje i dodatnim kliničkim pregledima (rendgen pluća, EKG, hematološki i biohemijski pregledi).

Sa veterinarske tačke gledišta preporučuje se kastracija mužjaka kako bi se sprečila reprodukcija i indirektno sačuvalo zdravlje životinje.

Takođe, takve životinje imaju manje potrebe za obeležavanjem teritorije, razmnožavanjem, teritorijalnom dominacijom i drugim testosteronskim ponašanjem.

Kastracija je danas rutinski postupak koji se izvodi u svim ambulantama. To je zapravo postupak uklanjanja testisa iz vrećica skrotuma. Mačka mora da posti, što znači da mora da posti najmanje 12 sati pre operacije. Kastracija se vrši u punoj anesteziji, što znači da mačka spava tokom cele operacije. Kada zaspi, područje testisa se obrije i dezinfikuje. Zatim se naprave dva reza, jedan na jednom testisu, a drugi na drugom. Kroz ove otvore se izvlače testisi, vezivaju se usne i odsecaju testisi. Kastracijske rane se ne zašivaju, već se samo lokalno posipaju antibiotskim prahom. Na kraju, antibiotik dugotrajnog delovanja i dalje se nanosi ispod kože i to je to.

Kod kuće treba da obezbedite mački krevet na tamnom i tihom mestu dok se budi iz anestezije i treba mu obezbediti svežu vodu. Nije preporučljivo da ga hranite dok se potpuno ne probudi iz anestezije, tako da komadić hrane ne uđe u dušnik umesto u jednjak.

Iz navedenih razloga, veterinari predlažu preventivne postupke koji se rade na zdravoj životinji i na taj način značajno smanjuju rizik od postupka. Takođe, to su razlozi zbog kojih se kastracija vrši u ranijoj dobi kućnog ljubimca (otprilike 6 meseci starosti).

Posavetujte se sa svojim veterinarom koji nadgleda i poznaje vašeg ljubimca i koji je u stanju da proceni rizik od operacije ili njenih posledica ako se napusti.