Povratak

Optimalna starost za sterilizaciju ili kastraciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: U nekoliko navrata sam čuo od uzgajivača da su mačići kastrirani već sa 4 meseca starosti. Pitam se da li je to u redu i kakve bi dodatne posledice mogle biti ako je mače kastrirano tako rano (u poređenju sa 6 meseci starosti)? Hvala i srdačan pozdrav,
Žaklina

O: Sterilizacija (kod žena) ili kastracija (kod muškaraca) je u principu moguća u različitim uzrastima. Novija naučna istraživanja favorizuju mlađe doba.

Očekivane koristi su sledeće: kastrirana / kastrirana mačka postaje smirenija, privrženija, smanjuje tendenciju „lutanja“, obeležava teritoriju, učestalost kontakta sa drugim mačkama i samim tim mogući prenos različitih zaraznih bolesti, stvaranje rana u sukobi. Od posebnog značaja je smanjena mogućnost oboljenja genitourinarnog sistema (tumor dojke, upala materice). Postupak se izvodi u opštoj anesteziji i potrebno je dogovoriti pre- i postoperativni protokol sa izabranim veterinarom.

Tako bi opšta preporuka za sterilizaciju bila starost oko 5 meseci, a za kastraciju oko 8 meseci.

Nakon operacije, bilo bi korisno prilagoditi svoju ishranu u smislu sprečavanja moguće gojaznosti. U Pet centru imamo hranu različitih proizvođača i ako se odlučite, rado ćemo vam savetovati.

Nadam se da će vam gore navedeno pomoći u odluci.