Povratak

Povećana žeđ, gubitak apetita, letargija i nagli gubitak težine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 7 godina. Poslednjih mesec dana boluje od piometre, a potom i od cistitisa. Posle antibiotske terapije stanje se popravilo. Ali ona je počela da pije velike količine vode i mokri neobično puno sa smanjenim apetitom ili bez njega, letargijom i naglim gubitkom težine. Dobila je infuzije i injekcije vitamina i stanje joj se malo popravilo, ali u poslednja 2-3 dana došlo je do anizokorije, slabosti zadnjih nogu i otežanog disanja, naročito nakon napora. Pregledom je utvrđeno da su srce i pluća u redu, testovi krvi isključuju dijabetes ili otkazivanje bubrega. Veterinari su nam objasnili da je i dalje moguće da mačka ima probleme sa štitnom žlezdom, ali da nemaju mogućnost za tu hormonalnu analizu. Da li je moguće da je mačka pretrpela moždani udar i molim vas za savet šta dalje da radimo. Hvala unapred, Vesna

O: Za postavljanje tačne dijagnoze u takvim slučajevima potrebno je znanje iskusnog kliničara. Moguće je da je mačka pretrpela moždani udar, kao i da ima problema sa štitnom žlezdom, ali takođe je moguće da se pojavio problem jetrene lipidoze.

Mačke koje naglo mršave relativno često razvijaju ovu bolest, poznatu i kao idiopatska lipidoza jetre ili masna jetra. Tada telo počinje da koristi uskladištene masti kao energiju. Iz skladišta masti dospevaju u jetru da bi se preradile i koristile kao hranljive materije u telu. Ali u jednom trenutku jetra postaje prezasićena i ne može da obradi masnoću onoliko brzo koliko je potrebno. To dovodi do nakupljanja masti u jetri koja ometa normalan rad jetre. Najčešći simptomi povezani sa sindromom masne jetre su anoreksija, gubitak težine, letargija, promene ponašanja i neurološki simptomi.