Povratak

Kako ostaviti macu samu na par dana?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam macu od 4 meseca, našla sam je na ulici pre mesec dana. Za to vreme smo radili na njenom oporavku i primećujem da se već prilagodila na novi dom i da smo se sprijateljile. Kako volim da bar svaki drugi vikend posetim roditelje koji ne zive u gradu, već je potrebno dva sata putovanja do njih, da li je za macu stresno ako bi putovala sa mnom ili na koji način da to izbegnem, jer ideja da je ostavim samu u stanu na 2-3 dana mi ne zvuci dobro, s obzirom da nemam na koga da se oslonim da može da je obilazi? Hvala unapred, Ana Marija

O: Mačke mogu biti vrlo društvene životinje i osećati poteškoću u slučajevima odvajanja od vlasnika. Vrlo slično kao i kod pasa, kod ovakvog se poremećaja uočava neprimjereno ponašanje (npr. mokrenje van posude za pesak) za vreme samovanja i glasno mjaukanje. Kao i kod bilo kog drugog poremećaja ili promene ponašanja, rešavanje problema je najbolje započeti zdravstvenim pregledom u veterinarskoj ambulanti, kako bi se neki medicinski problem isključio kao mogući uzrok neprimerenom ponašanju.

Sledeći korak je učiniti prostor što interesantnijim za macu ostavljanjem npr. radiouređaja uključenim ili puštanjem zvukova jata ptica ili dr., stavljanjem mnoštva igračaka koje će je zabavljati kada Vas nema kod kuće.

Takođe, razmislite o nabavci još jedne mačke ukoliko Vaš životni ritam zahteva česta i dugotrajna izostanka iz kuće.

 

O putovanju s macom pisale su kolege: Putovanje sa macomSredstva za smirenje mačke tokom putovanja

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs