Povratak

Katarakta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Mačka mi je dobila na oku neku izraslinu i ne vide joj se zenice,kao da ima neki sloj na oku. Ne znam šta je u pitanju al pre toga stalno je suzilo oko. Hvala vam unapred. Ana


O: Zenica (pupilla) predstavlja otvor na dužici kroz koju svetlost pada na sočivo. Sočivo oka je složeni organ sastavljen od slojeva različitih indeksa loma. Pod kataraktom razumevamo zamućenje sočiva koje nastaje zbog poremećaja u metabolizmu sočiva.


Sočivo prima hranu preko očne vodice koju luči cilijarno telo pa će zato i poremećaji u ishrani sočiva biti izazvani poremećajima u lučenju očne vodice ili njene cirkulacije. Razlikuju se prirođene, juvenilne, senilne, simptomatske i traumatske katarakte.


Simptomatska katarakta nastaje kao posledica različitih promenjenih stanja u metabolizmu organizma. Ta zamućenja mogu nastati zbog niza poznatih i nepoznatih uzroka u organizmu (šećerna bolest, bolesti štitne žlezde). Pri toj vrsti katarakta zamućenja nisu specifična po obliku, boji ni po mestu, a progresivna su i redovno dovode do potpune netransparentnosti sočiva.


Staračka katarakta (c.senilis) pojavljuje se u kasnim godinama života, a promene se mogu protumačiti regresivnim i degenerativnim promenama na vlaknima sočiva koje su izazvane promenama u cirkulacijskom sistemu. Zamućenja se razvijaju postepeno, i to redovno na oba oka. Simptomi će posebno biti izraženi kada se radi o potpunom zamućenju sočiva i tada će biti maksimalno proširena zenica obolelog oka. Boja zamućenja može biti bela kao mleko, sivkastobela, kao i žućkastobele do smeđe boje, kada se radi o lažnoj katarakti (cataracta spuria), nastaloj zbog sinehija šarenice s prednjom površinom sočiva.


Budući da je zamućenje sočiva izazvano koagulacijom belančevina i da je proces ireverzibilan, terapijski pokušaji nemaju dejstvo. Hirurško lečenje katarakte svodi se na uklanjanje sočivo. Operacija je neophodna prilikom juvenilnih i senilnih katarakta i to kada je sačuvan refleks zenice. Pri delimičnom zamućenju sočiva moguće je da vid bude u određenoj meri omogućen posle operativnog proširenja zenice.


Ukoliko je vaša mačka u ozbiljnoj starosti i svaki operacijski zahvat koji uključuje opštu anesteziju nosi određeni rizik. Koliki je taj rizik procenjuje se kliničkim pregledom opšteg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biohemijske pretrage).


Savetujem vas da se obratite Klinici za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kako bi učinili sve potrebne pretrage i dobili bolji uvid u zdravstveno stanje vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs