Povratak

Povrede na ligamentima i tetivama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Main coon-a starog 6 meseci. Pre nekoliko nedelja počelo je da ćopa na desnu nogu. Odgajivač mi reče da je normalno da se nekada povrede tokom igre i da prskam Octanisept sprej nekoliko puta dnevno, što mi nije bilo jasno čemu antiseptik kada nema ranice. Poslušala sam. Jako je nemirno. Veterinar mi reče da je isteglila ligamente i da dajem 1/4 Movalisa, što nisam učinila, bojala sam se ako joj umanjim bol da će se igrom jos vise povrediti. Na moje insistiranje dobila je inekciju vitamina. Nije joj merio temperaturu. Posle tri nedelje ništa bolje. Redovno jede, ide u posip, ali sve više spava, miruje, liže se, ne penje se vise po stolicama i na krevet, sklanja se gde je mirno i tiho, večeras je hodala maltene puzeći, sa glavom skroz spustenom. Posle tri koraka legne na jednu stranu. Samo se tegli i menja strane izlezavajuci se. Kad god je otvorena terasa lezi na hladnom, radije spava na podu nego u svom krevetu ili na mom krevetu sto je pre obozavala. Ponekad kada pokusam da je podignem samo legne i trepce, kao da trpi velike bolove. Imam devojcicu 6 godina za koju je jako vezana, cak ni nju ne prati kao ranije svuda po stanu. Ne izlazi napolje, osim na terase stana, zivimo na cetvrtom spratu, nije bila u kontaktu sa drugim zivotinjama, sve vakcine je redovno isprimala. Nije dobila protiv parazita sada, ranije jeste, veterinar je zeleo da se ovo sanira prvo, tako me je savetovao. Ne povraca i nema proliv. Molim vas posavetujte me kome da se obratim i gde da je dovedem! Iz Kostolca sam, okolina Pozarevca. Hvala! Katarina


O: Gubitak sposobnosti hodanja kod mačaka nakon traume je dijagnostički vrlo složen problem. Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sistema za kretanje obuhvataju patološke promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih nerava i živaca.
Najčešća posledica nezgodnog doskoka je povreda ligamenata. Takođe, one nastaju i usled naglih pokreta, padova ili udaraca. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenta. Karakterišu je izrazito jak bol, šepanje, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni zglob je abnormalno pokretljiv. Istegnuća ili mikrooštećenja tetiva nisu vidljiva RTG - snimkom već se za dijagnostiku istih vrše druge pretrage (npr. magnetska rezonanca) ukoliko je potrebno.


Rupture ligamenata uglavnom se saniraju operativnim putem jer je, u protivnom, zahvaćeni zglob nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a posledično i pojačanog stvaranja sinovijalne tečnosti, što nakon određenog vremena rezultuje upalom zgloba.


Povrede ligamenata sporo zarastaju, a oporavak ponekad traje i nekoliko meseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.


Sledeće, kod nezgodnog doskoka često dolazi i do oštećenja ili puknuća mišićnih vlakana. Simptomi koje možemo uočiti su šepanje, osetljivost na zahvaćenom području mišića i diskoloraciju kože na oštećenom delu noge. Nakon 24-48 sati se uočava atrofija povređenog mišića. Ruptura ili istegnuće mišića leči se pre svega mirovanjem i hladnim oblogama. Od pomoći je i masaža i fizikalna terapija koje ubrzavaju oporavak.


Naravno, ne treba isključiti niti mogućnost povrede kičme koja je mogla nastati usled iskakivanja iz krevetića. Naime, glavni simptomi povrede su nemogućnost hodanja u zadnjim nogama i jaka bol. Frakture ili luksacije kičmenih pršljenova ponekad predstavljaju hitan hirurški slučaj, međutim najčešće se radi o uklještenju nerava. Ovakve povrede se leče mirovanjem, lekovima protiv bolova i vitaminskom terapijom B-kompleksa (imaju snažan neurotropno dejstvo).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs