Povratak

Deformacije kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mačka mi se juče okotila i ima 4 mačića. Jedno od njih ima zadnje noge okrenute, kolena su sa unutrašnje strane a šape sa gornje. Htela bih da vas pitam da li će takvo mače moći da hoda i da li mu se može nekako pomoći? Jako mi je stalo do tog mačeta da mu pomognem kako got. Molim vas da mi odgovorite što pre. Hvala. Milinka


O: Od porođaja mačići mogu da puze, a u starosti od dve nedelje započinju s tečnim pokretima. S tri nedelje mogu da stoje, čuče, vide, mirišu i reaguju. Kada napune sedam nedelja, kreću se poput odrasle mačke, a s deset nedelja mogu da hodaju uzduž uske grede i imaju savršenu ravnotežu.


Nažalost, i kod mačića su moguće komplikacije nastale razvojem u materici ili po rođenju. Najveći rizik za nerođene mačiće je tokom prve tri nedelje razvoja u materici. Lekovi i zarazne bolesti mogu opasno ugroziti zdrav razvoj mačića. Razvoj mačića u materici ponekad se završi nekom od telesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih pa ne opterećuju macu tokom života ili ipak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije mačke. Deformacije se dele na: nasledne, razvojne i stečene, a mogu biti morfološke i funkcionalne.


Nasledne deformacije genetski su uslovljene, a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posledica parenja u krvnom srodstvu.
Zatim tu su razvojne deformacije koje imaju uticaj na mače tokom razvoja u materici, a vidljivi su pri porođaju. Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili povreda majke mačke tokom graviditeta ili parenja u krvnom srodstvu, lekovi ili slučajno trovanje. Infekcije, a naročito virusne (panleukopenija) kod majke mogu znatno uticati i oštetiti nerođene mačiće. Koliko će oštećenje biti na mačićima zavisi od razvojnog stadijuma mačeta u trenutku oboljenja majke. Virusne infekcije u ranoj trudnoći mogu uzrokovati pobačaj ili resorpciju ploda dok u kasnijem stadijumu, kada su mačići već razvijeni, a gotovo pred porođaj, virusne infekcije imaju malo uticaja na njihov razvoj.


Zatim, materije koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene materije); lekovi, sredstva za čišćenje u domaćinstvu, otrovi iz okoline i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije. Stečene telesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja, a posledica su mehaničkih faktora (udarac, pad, nagnječenje...).


Kako je nezahvalno i teško prognozirati mogućnost ispravljanja deformacije, pa vas zato savetujem da mače odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se odlučilo o kakvom problemu se radi. Tada ćete, od svog veterinara, dobiti i prognozu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs