Povratak

Da li bih trebala mačku da očistim od glista kako bi se udebljala?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru godinu dana,sterilisana je pre par meseci,primetila sam da baš puno jede i to samo iskljucivo hranu za mačke (granule, konzerve i kesice Viskas ) ali je mršava.Čistila sam je od glista kao bebu. Da li bih trebala ponovo da je očistim kako bi se udebljala ili je nesto drugo u pitanju? Unapred hvala!!! Jasna


O: Mačke rastu sve dok ne napune godinu dana. Koštani sistem se polako konsoliduje, a isto tako i mišićna masa. Mačka tog uzrasta ima velike energetske potrebe koje se s vremenom smanjuju.


Ako želimo da hranimo mačku hranom koja je precizno prilagođena njenim potrebama, treba osigurati atraktivnost te hrane. Mačke biraju hranu prvenstveno s obzirom na miris i teksturu, ukus nije na prvom mestu. One su tipični mesojedi i prehrana mora da sadrži dovoljnu količinu proteina životinjskog podrekla.
Isto tako, neophodne su joj i animalne masti koje sadrže esencijalne masne kiseline. Gotove vrste superpremium hrane (Brit Care, Eukanuba, Royal Canin) optimalnog su sastava i preporučujem vam da vašu macu hranite jednom od njih. Uz visokovredne sirovine, obogaćene su vitaminima i mineralima neophodnim za pravilan rast i razvoj.


Uz dobro balansiranu prehranu, macu je važno očistiti i od crevnih parazita.

 

O ovoj temi pisala je koleginica dr. vet. med. Mirjana Pejčić: Mršavljenje - invadiranost crevnim parazitima?

 

Odvedite je na veterinarski pregled, jer će veterinar nakon temeljnog pregleda možda uočiti još neke manje uočljive promene u vezi sa zdravljem vaše mačke.

 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs