Povratak

Klinička slika besnila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li mi detaljno opisati kliničku sliku besnila kod mačaka? Hvala, Teodor
O: Klinička slika besnila ispoljava se u tri stadijuma:

1. Prodormalni stadijum

Na mestu ugriza, odnosno ulaska virusa, obično se javlja iritacija i svrab, koji se može pojačati i do samomutilacije. Javlja se blago povećanje temperature i blaži poremećaji svesti, temperamenta i ponašanja. Životinje postaju neobično plašljive, nemirne i neposlušne, skrivaju se, grizu neobične predmete ili grizu na prazno. Već se sada može opaziti pojačano balenje i otežano gutanje. Pupile postaju dilatirane pa se usporavaju i očni refleksi. Može doći i do promene glasa životinje. Ovaj stadijum traje 1 -3 dana.

2. Ekscitacijski stadijum

Počinje da se javlja agresija, prestrašenost, skrivanje, inkoordinacija, dezorijentacija, hiperestezija, hipersalivacija i fotofobija. Životinje često odlutaju od vlasnika i besciljno lutaju, često napadaju druge životinje i ljude. Javlja se pareza pojedinih živaca, glas je promukao, gutanje je jako otežano, a slinjenje pojačano. Ovaj stadijum traje 1-2 dana.

3. Paralitički stadijum

Javljaju se paralize brojnih živaca, životinja je mirna, puno leži, javlja se paraliza larinksa koja otežava gutanje (nije toliko česta kod mačaka), paraliza mišića donje vilice, jezika i očiju. Ubrzo nakon toga, javlja se oduzetost trupa i udova pa životinja ne može više da se pomera. Dolazi do prestanka disanja i kome. Smrt se javlja nakon 3-4 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs