Povratak

FIV i eutanazija mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak je 10 godina star i ovog leta mu je utvrđen FIV virus testom. On ima tumorozno tkivo u levom uhu i veterinar mu ga je letos uklonio, takođe je i kastriran pre. Nažalost tkivo ili kako veterinar kaže papilom se vratilo, a takođe je mačak oslepeo. Moj veterinar mi je rekao da on neće da mu ponovo ukloni to tkivo iz uha jer smatra da će se sigurno ponovo javiti i bespotrebno bi ga izlagao anesteziji i stresu, preporučio mi je da ga uspavam. Htela bih da čujem Vaše mišljenje, pre nego se odlučim na taj poslednji korak. Hvala unapred. Svetlana
O: Mačji virus imunodeficijencije (Feline immunodeficiency virus (FIV)) poznat je i kao mačja sida. Uzročnik ove bolesti je lentivirus (kao i uzročnik HIV-a), koji inficira domaće mačke i karakteriše ga lagani razvoj bolesti. FIV je svrstan u istu porodicu retro virusa kao i virus mačje leukemije (FeLV) ali se taksonomski FIV razlikuje od ovog i virusa FFF (feline foamy virus). FIV napada imunu sistem mačaka (vrlo slično HIV-u), čime čini mačku podložnu infekcijama i bolestima od kojih inače ne obolevaju zdrave mačke.

Bolest se pojavljuje u tri oblika: prvi je akutni stadijum (1 do 2 meseca nakon zaraze), gde se kod nekih mačaka uočava temperatura, potištenost i generalizovana limfadenopatija koja traje danima, nedeljama, pa čak i mesecima. Vrlo često prolazi nezapaženo. Drugi je subklinički stadijum (4 nedelje do nekoliko meseci nakon izloženosti virusu) u kojem simptomi bolesti nestaju, a može trajati godinama. Međutim, sve mačke ostaju viremične čitavog života. Treći stadijum je hronični stadijum u kom mačka podleže hroničnim infekcijama zbog supresovane funkcije imunosnog sistema. Obično se infekcije javljaju na koži i gastrointestinalnom sistemu. Neki od češćih simptoma su: loše stanje krzna, stalna povišena telesna temperatura i gubitak apetita. Kod mačaka se može javiti i stomatitis, periodontitis, gingivitis, rinitis, konjunktivitis, enteritis, gubitak telesne težine, anemija, promene ponašanja, demencija, i dermatitis u kasnijim stadijumima infekcije.

Lek za mačju sidu nažalost ne postoji. Jedinu meru koju Vi kao vlasnik može preduzeti je sprečavanje sekundarnih infekcija. Treba zaštititi mačku od izlaganja infektivnim česticama (bakterije, paraziti) držeći mačku podalje od ostalih mačaka, u zatvorenom prostoru i vakcinisati je od ostalih virusnih bolesti. Mnoge oportunističke infekcije koje prate FIV mogu se lečiti antibaterijskim i antigljivičnim lekovima ali s napretkom FIV-a infekcije postaju teže za lečenje.

Osim toga, možete podizati imunitet mačka preparatima kao što je npr. Calo pet pasta, koja je odlična za jačanje organizma i indikovana u rekovalescentnom periodu.

Što se eutanazije tiče, opšteno se smatra kako ne treba razmišljati o takvom zahvatu u slučajevima ukoliko ljubimac koji boluje od hronične ili neizlečive bolesti dobija adekvatnu terapiju i negu, a sposoban je da jede, pije i da spava bez gubitka daha, deluje zainteresovano za dešavanja u okolini, umereno se kreće, ima kontrolu nad mokrenjem i defeciranjem (osim ako bolest ne zahvata neki od navedenih organa), dobro podnosi umerenu pa čak i jaku bol. Eutanazija se kod mačaka izvodi bezbolnom injekcijom, koja počinje da deluje za nekoliko sekundi. Mačka se uvodi u duboki san (anesteziju), tako da je zahvat potpuno bezbolan.

Simptomi kod Vašeg ljubimca koje ste naveli upućuju na znatno narušeno zdravstveno stanje pa bi o ovom zahvatu trebalo pažljivo razmotriti i sa Vašim veterinarom pa zajednički zaključiti da li je eutanazija jedino najbolje rešenje za Vašeg ljubimca, na osnovu svega ovoga što sam Vam napisala.

Uvek možete potražiti još jedno veterinarsko mišljenje, pa možete se posavetovati i sa kolegama na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, koji imaju iskustva u ovakvim situacijama.

Želimo Vašem ljubimcu što ugodniji život, i da još poživi, a vama dosta mudrosti u donošenju prave odluke o daljoj sudbini Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs