Povratak

Dresura mačeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam mačića. Stalno me prati i voli da se igra. Zanima me kako da ga dresiram (da ga naučim onime sjedni daj šapu itd.) i naučim ga gdje se smije igrati a gdje ne. Hvala
O: Mačke su vrlo samostalne životinje, i smatruju se za prave individualce, iako to one zapravo nisu. One su društvene životinje, čak iako nemaju potrebu, poput pasa, da Vas poistovećuju sa svojim ''čoporom'', vole Vašu blizinu, vole kad ih mazite, ali vrlo dobro znaju da odluče kada im je dosta i to ih čini posebnim.

Period socijalizacije mačića započinje u starosti od oko tri do osam nedelja i u toj fazi započinje učenje - kako prihvatiti ostale jedinke iste ili drugih vrsta; da li ih svrstati u opasnost ili plen; kako ostvariti svoj hijerarhijski status...

Osim toga, mačići se vrlo rado igraju s odraslim mačkama ili s vlasnikom, pa kroz igru i uče. Stimuliranjem na igru ostvarujete kontakt sa svojim ljubimcem, kojega jedino konstantnim ponavljanjem određenih radnji, možete dresirati (učiti određenim radnjama).

Što je mačka mlađa, veća je verovatnost da ćete s njom ostvariti bolji kontakt i da će želeti da uči.

Klasične metode odgoja kod mačaka (stimuliranje nagradom ili kažnjavanjem) gotovo nikada ne uspevaju upravo zbog činjenice što one vrlo dobro znaju što žele, a što ne.

Gotovo je nemoguće navesti mačku da, poput psa, prezentuje naučenu veštinu onoga trena kada mi to želimo, međutim to ne znači da ih nije moguće nečemu i naučiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs