Povratak

Rana na glavi/Ubod insekta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam mačka starog oko tri godine. Od prošle godine je kod mene s tim što je on poljski mačak, retko ulazi u kuću. Pre nekoliko dana smo primetili otok ispod levog obraza, a već sledeći dan je ili probušio šapom dok se češao ili je gnoj (vodenasta tečnost ) sam po sebi počeo da izlazi van. Čitala sam da je to apces najverovatnije. Sumnjam na ubod stršljena jer ih je bilo u blizini, a možda je i nesto drugo. Do pre 4 dana mačak je jeo, a od tada ništa osim vode. Pošto nisam bila u mogućnosti da ga odvedem veterinaru, pročitala sam da je potrebna antibiotska terapija, pa sam uključila prema preporuci sa nekog sajta sinacilin kapsule od 500mg (jer je na bazi amoxicilina) u skladu sa kilažom. Međutim plašim se da sam zakasnila jer maci ništa nije bolje, diše nekako otežano uz zvuk sličan predenju (kao da sa plućima nešto nije u redu). Da li je opasno što već tri dana ne jede, toliko je malaksao da jedva glavu diže. Šta mi savetujete? Hvala unapred, molim za brzi odgovor, hitno je!!! Goca
O: Stanje u kojem se nalazi Vaša maca zahteva hitno reagovanje veterinara. Nikako nije dobar pokazatelj to što mačka ne jede već tri dana, i u takvim slučajevima je potrebno posetiti kolegu veterinara koji će infuzno nadoknaditi izgubljenu tečnost i vitamine kojoj su mački potrebni. Nakon toga može pristupiti određivanju uzroka promena zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca.

Mačka je lovac i to joj je u prirodi - love sve što stignu, pogotovo kada su male. Zbog toga često dolaze u nezgodne situacije, kao što su ubodi osa, stršljena, pčela, pauka ...

Problemi se pojavljuju kada dođe do uboda. Ubod je prilično bolan, dolazi do pojave otekline, crvenila, a nisu retke ni alergijske reakcije. Ako mačku ubode insekt u grlo, može doći i do gušenja mačke.

Ako do uboda ipak dođe, potrebno bi bilo staviti hlada oblog, te kortikosteroidnu kremu i eventualno antihistaminik oralno (Dimidril, Vetaraxoid ...), naravno uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom.

Međutim postoji i mogućnost da je rana zadobijena u tuči sa drugom mačkom, s obzirom na opisanu reakciju kože.

O ugriznim ranama nastalim ujedom druge mačke pisali smo u Ugrizna rana na repu mačke i Povreda šape nakon ujeda druge mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs