Povratak

Izrasline na šapama i ispod vilice mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Skoro tri mjeseca primanja antibiotika uspjeli smo se riješiti hemobartonelle. U posljednjem razmazu je više nije bilo, a i subjektivno stanje mačora je postalo puno bolje; jede, normalno se ponaša i nije više letargičan. Međutim pojavio se novi problem. Naime njemu su se ispod vilice (lijevo i desno) i ispod prednjih i zadnjih šapa pojavile okrugle izrasline, nešto poput kugli koje možemo slobodno pomerati. Na to smo kod posljednje kontrole upozorili i veterinara međutim on tome nije pridavao veliku pažnju i rekao je da je to možda uslijed dugotrajnog uzimanja antibiotika. Sada već oko tri nedelje ne uzima antibiotike i danas sam uočila da su te izrasline narasle, a ne da se smanjuju. Njemu to ovako ne stvara nikakve probleme, osim što malo-malo pa trese glavom. Ne mogu to ignorisati pa Vas molim za savjet. Unaprijed Vam se zahvaljujem na savjetu. S poštovanjem, Branka

O: Od izraslina koje ste primetili kod Vašeg ljubimca u obzir mogu doći apscesi, hematomi, ciste ili tumori.

Abscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posledica povređivanja. Proces je okružen kapsulom, a nalaze se ispod kože. Često su praćeni bakterijskim infekcijama. Pri palpaciji abscesa zapaža se fenomen fluktuacije.

Hematom najčešće nastaje kao posledica dejstva mehaničke sile, tj. udarca, pri čemu dolazi do cepanja krvnih sudova, izlivanja krvi i do obrazovanja hematoma. Kada pritisak izlivene krvi nadvlada pritisak u krvnom sudu koji je povređen, dolazi do prestanka isticanja krvi i rasta hematoma. Hematom je bezbolan, hladan otok.

Tvorevine koju opisujete mogu predstavljati i ciste ili tumore.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Predstavljaju vrećaste tvorevine koje su obložene slojem ćelija. Unutrašnjost ciste je ispunjena tečnošću. Ako se nalaze pod kožom lako su opipljive i nisu bolne. Koža na tom mestu ima sve karakteristike zdrave kože, pokretna je, glatka, sa očuvanim dlačnim omotačem. Cista je jasno ograničena od okolnog tkiva. Vremenom se može uvećavati, što nastaje umnožavanjem ćelija koje grade cistu.

Tumor predstavlja novonastalu tvorevinu u organizmu. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, kao i u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolna tkiva i na druge organe i organske sisteme).

Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo. Zbog toga, da bi prognoza bila ispravna i da bi se utvrdio najbolji način lečenja, neophodno je ustanoviti vrstu i karakter tumora (dobroćudan ili zloćudan).

Da li je tumor benigni ili maligni procenjuje se na osnovu patohistološkog nalaza ili nakon biopsije.

Da bi ste dobili najtačniju procenu neophodno je da se mačor klinički pregleda, ustanovi zdravstveni status organizma, u kakvom su stanju vitalni organi i da li se pas može bezbedno uvedesti u anesteziju, da li je tumor operabilan i kakva je prognoza.

Savetujem Vam da posetite veterinara koji će klinički pregledati mačora utvrditi karakter promene i shodno tome uraditi eventualnu hirušku obradu ili sprovesti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs