Povratak

Krvarenje na usta kod mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka ima oko godinu dana. Dva dana nije ništa jela, samo malo vode i mleka, treći samo vodu i postala je sve slabija samo je spavala i uopšte se nije kretala. Sedmi dan joj je počelo curiti nešto krem boje iz usta i neprijatnog mirisa i danas sam je iznela napolje pošto imam dvoje male dece misleći da joj je kraj međutim malopre sam izašla da je obiđem i našla sam je napolju kako hoda i curi krv iz usta. Iz malog mesta smo veterinar ne za šta da radim, rekao mi je da nema iskustva i da je se rešim zbog dece ako je u pitanju neka zarazna bolest. Molim vas za savet! Martina
O: Krvarenje na usta (hematemesis) može biti povezano sa jednjačkim, želučanim ili oštećenjem sluzokože gornjih delova tankog creva, zatim s koagulopatijama (poremećajima u zgrušavanju krvi) kao i gutanjem krvi iz delova koji nisu povezani da probavnim sistemom (usta, disajni sistem...). Posledica krvarenje je anemija i zbog nje otežano, tj. plitko disanje. Životinje su slabe i blede. Ove simptome najčešće izazivaju otrovi za pacove.

Uzroci su najčešće antikoagulansi u otrovu za glodare, nesteroidni protiv upalni lekovi, kortikosteroidi, želučano crevni čir, upala jednjaka, paraziti, hemoragična upala želuca i creva. Moguće je i trovanje teškim metalima.

Lečenje se provodi rehidracijom i uspostavljanjem acido-bazne ravnoteže (intravenozne ili potkožne infuzije), aplikacijom preparata za zaustavljanje krvarenja i podsticanje grušanja krvi, sredstvima protiv povraćanja i administracijom lekova, nakon ustanovljavanja primarnog uzroka.

Nažalost bez odlaska veterinara koji može pomoći vašoj ljubimici slabo joj možete pomoći samostalno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs