Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka stara je oko 10 godina. Mislim da ima mačije akne oko donje usne i nosa, a kod zadnje šape joj ponestaje dlaka. Pa ako mi možete odgovoriti zašto joj nestaje dlaka kod šape? Unapred hvala, Andrija
O: Akne su kod mačaka relativno čest problem, ali za razliku od ljudi, nisu ograničene samo na razdoblje puberteta. Mogu se javiti u bilo kojoj dobi i to uglavnom na bradi i usnama.

Nastaju oko prve godine života, a mogu se periodično povlačiti i nakon nekog vremena ponovno javiti. Obično počinju kao sitne crne tačkice, poput mitisera, na bradi i donjoj usni. U takvom obliku ne smetaju životinji, ali ako se inficiraju onda nastaju crvene, bolne otekline koje mogu uzrokovati i svrab. U hroničnim slučajevima može doći i do gubitka dlake i pigmenta.

Tačan uzrok nastanka mačjih akni se ne zna. Smatra se da je možda uzrok preterano stvaranje masnoća iz lojnih žlezda koje se nalaze oko korena dlake ili je uzrok stres, pad imuniteta, loše higijenske navike, alergije ili neke druge bolesti. Budući da se akne javljaju i kod mužjaka i kod ženki, smatra se da hormoni nemaju neku veću ulogu u njihovu nastanku. Takođe postoji sumnja i da plastične posudice za vodu i hranu mogu biti odgovorne za nastanak akni jer su idealne za nastanjivanje bakterija i gljivica koje se onda prenose na mačke. Iz toga razloga se preporučuje korišćenje metalne ili porcelanske posudice.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova, ali i strugotine kože kako bi se isključile druge slične bolesti (paraziti, gljivice, bakterijske infekcije...).
Što se tiče lečenja, najčešće se preporučuje korišćenje nekih od medicinskih šampona za svakodnevno pranje, nakon čega se obično nanosi antibiotska mast ili mast protiv gljivica.

Nekad je potrebno i oralno davanje antibiotika ili zahvaćeno područje začistiti hidrogen peroksidom ili drugim antiseptikom, tako da u svakom slučaju preporučujem da macu odvedete na pregled kod veterinara, koji će u zavisnosti od nalaza preporučiti najbolju terapiju.

OZNAKE: