Povratak

Naskakivanje istopolnih mačora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Omam tri muška mačka. Najstariji ima 7 god, srednji 1 god i najmlađi 3 meseca. U zadnje vreme sam primetila da najstariji naskače na srednjeg kao na ženku. Grize ga za vrat i leže preko njega dok ga gazi zadnjim šapama. Potom je i srednji počeo da naskače na najmlađeg na isti način. Zaista sam zabrinuta da se ne povrede međusobno. Šta mi je raditi? Inače, sva trojica su kućne mačke koje ne izlaze napolje i nisu kastrirane. Čak i kad su slučajno izašle napolje nisu išli ka ženkama već bežali od njih. Šta se dešava? Unapred zahvalna. Aleksandra

O:
Ponašanje mačora u "pubertetu" može biti vrlo raznoliko.

Njihovo ponašanje može da varira od divljih samotnjaka do onih koji vole društvo drugih mačaka.

Najvažniji segment kod slaganja mačaka jeste krvno srodstvo. Društveni kontakti su češći kada hrane ima u izobilju jer je u tom slučaju manje razloga za borbu. Mužjaci mogu biti agresivni i često odlaze na nekoliko dana ili borave noćima van kuće.

Po ovome, mačke preko dana spavaju, a noći vode buran noćni život. Tuku se među sobom kako bi zadobili primat i simpatije kod mačke kojoj se udvaraju i mogu doći izranjavani i izgriženi nakon takvih borbi. Međutim, u većini slučajeva mačke konflikt pokušavaju da reše govorom tela. Pri tome koriste savijanje leđa u luk, pokazuju zube, kostreše dlaku i sikću. Prave borbe mužjaka događaju se kada dolazi do prepirke oko razgraničenja teritorija, u vreme teranja ženki, kada mladi mužjaci ulaze u područja drugih mužjaka.

Osim navedenog, može se javiti poremećaj u ponašanju kada mačka "zaskakuje" drugu istoga pola. Najčešće se radi o prolaznoj fazi "puberteta", međutim ako se nastavi i u odrasloj dobi, postoji mogućnost hormonalnog poremećaja.

Kod mačaka se prvo teranje javlja najčešće u starosti od 6-8 meseci i ranije, pogotovo kod mačaka rođenih zimi. Polni ciklus se pojavljuje pre polne zrelosti, baš kao kod većine domaćih sisara. Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači, da se njihov polni ciklus javlja dva, a ređe tri puta godišnje. Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj pa se mačka može da se tera i neprekidno. One imaju polni nagon za vreme teranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom teranja, za razliku od kuja, kod mačaka nema krvarenja.

U estrusu se ponašanje mačke menja u polnu receptivnost, odnosno dolazi do prihvatanja parenja. Mačka se umiljava, počinje da se valja i prebacuje na leđa, s jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mjauču čime dozivaju mužjake, i gube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mjaukanjem, koje podseća na dečji plač.

Mlade mačke, pogotovo one koje se teraju prvi put, često odbijaju hranu, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze od svog vlasnika ili od nameštaj i neprestano traže pažnju, pa je moguće da se tako ponašaju i prema istom polu. Godi im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke tokom estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima koji tako označavaju svoj teritoriju.

O ponašanju mačaka tokom teranja možete pročitati u tekstovima Faze polnog ciklsa i ponašanje mačke koja se tera, Ponašanje polnog zrelog nekastriranog mačora, Čudno ponašanje mačke/Znaci teranja kod mačke i Homoseksualno i biseksualno ponašanje između mačaka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs