Povratak

Komplikacije tokom porođaja mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mački je počeo porođaj i omačila je jedno mače. Nakon nekog vremena je ustala, jela i hodala, nastavila sa standardnim aktivnostima, ali porođaj je stao. Vidi se da u stomaku ima još mačića. Da li je to nešto što se dešava i posle koliko vremena, ukoliko se ne nastavi porođaj, je opasno po nju? Šta uraditi? Ivana
O: S obzirom na to da je porođaj započeo pre više od 24 sata, a izbačen je samo jedan plod, a Vi tvrdite da ih vidite još, moram Vas uputiti veterinaru jer je ovo hitno i životno ugrožavajuće stanje. Postoji opasnost od uginuća ploda ili rupture materice. Veterinar će odrediti dalji tok događaja, utvrdiće da li su plodovi živi, da li će biti potrebno obavljati carski rez ili eventualni drugi hiruški zahvat.

Porođajni trudovi su uslovljeni hormonom oksitocinom na koji je materica nadražljiva. Nivo oksitocina raste pred kraj graviditeta i prilikom početka porođaja. Oksitocin deluje na glatku muskulaturu materice. Trudovi se sastoje od kontrakcija materice i kontrakcija trbušne prese. Među ostalim, uzroci otežanog porođaja mogu biti uzak porođajni kanal, nedovoljno otvoren grlić, prevelik plod, dislokacija materice, nepravilan položaj ploda, hormonalne poremetnje, infekcije.

Težak porođaj ili partus gravis (dystokio) se može javiti zbog same porodilje, ploda ili placente. Poteškoće se mogu pojaviti u svim fazama porođaja (faze porođaja su: faza otvaranja, stadijum istiskivanja i stadijum posle porođaja - istiskivanje posteljice).

Problemi se najčešće javljaju u fazi istiskivanja i fazi nakon porođaja. Da bi se postavila tačna dijagnoza, potrebno je uzeti temeljnu anamnezu: koliko je životinja gravidna, kada je počeo porođaj, apetit, varenje, koliko je plodova izašlo, isključiti lažne trudove itd. Osim temeljno uzete anamneze, potrebno je pregledati životinju. Porodiljska dijagnoza se temelji na spoljašnjim i unutrašnjim pretragama, a kod prognoze je bitno oceniti mogućnost očuvanja života porodilje.

Na temelju zdravstvenog stanja porodilje, položaja plodova i prostornih prilika u prođajnom kanalu određuje se da li je potreban hitan postupak sa životinjom. Hitno rešavanje je potrebno ako se pogorša zdravstveno stanje porodilje, ako se pogorša stanje u porođajnom kanalu, ako plod umire ...

Više o graviditetu i porođaju mačke pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Graviditet i porođaj mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs