Povratak

Ishrana adaptiranim mlekom/Zatvor kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka mi se omacila 21.04. i nakon 5 dana je preminula. Ostala su mi tri mačeta o kojima se brinem samostalno. Do juče ujutru su redovno vršili i malu i veliku nuždu, nisu imali problema ni sa prolivom ni zatvorom, međutim ja sam morala da počnem da koristim formulu umesto adaptiranog mleka jer su počeli da odbijaju da jedu, odnosno nisu unosili dovoljnu količinu predviđenu za uzrast. Otkad sam počela da koristim formulu mačići ne mogu da obave veliku nuždu. Šta uraditi? Nevena
O: Za ishranu mačića se preporučuje komercijalna adaptirana mačja mleka, poput Royal Canin / Babycat Milk koji možete pronaći u našoj ponudi. Od rođenja do starosti 1,5 nedelje mačići se hrane svaka dva sata (najsigurnije je početi sa 1 ml po obroku pa postepeno povećavati dozu do maksimalno 10 ml po obroku kada su veći). Od 1,5 do 3 nedelje starosti mačiće se hrani na svaka 3 sata, a nakon 3 nedelje na svaka 4 sata. Uz mleko možete polako početi sa gotovom hranom za mačiće. U početku to može biti meka hrana, a kasnije se može uključiti i suva hrana.

Preporučljivo je da mače dnevno povećava telesnu težinu za 10 grama dnevno, ali sasvim je normalno da i dan dva stoji na istoj težini. Sito mače će spavat do sledećeg hranjenja. Mače ima par čvrstih, žućkastih stolica dnevno.

Do 4. nedelje starosti nakon svakog hranjenja potrebno je nežno masirati i stimulisati analnu i genitalnu regiju sa vatom ili gazom navlaženom sa toplom vodom. To će podstaknuti mače da mokri i defecira. Mače ne mora da ima stolicu svaki dan pa tako ponekad može i preskočiti jedan dan. To je sasvim u redu sve dok mače dobro jede, napreduje i mokri. Razvoj svake životinje je individualan. Neka mladunčad napreduje brže, a neka sporije. Ukoliko Vam se čini da neki od mačića još uvek ne obavlja nuždu samostalno, nastavite sa masažom.

Najčešći problem kod mačića je pojava proliva, ali su moguća i pojava opstipacije tj. zatvora koji takođe predstavlja problem. Uzroci nastanka opstipacije mogu biti različiti, npr. dehidracija, nepravilna ishrana, nagla promena hrane, nedovoljno vlakana u hrani, strana tela, obstrukcija creva, itd. Simptomi koji se mogu javiti kod zatvora su povećan abdomen, napinjanje kod defekcije, povraćanje, tvrda stolica, slabost, gubitak apetita ili slab apetit.

U slučaju da mačići imaju zatvor savetujem Vam da se obratite za pomoć ambulantnom veterinaru koji će ih pregledati i na temelju nalaza i dijagnoze odrediti terapiju. Takođe Vam savetujem da mačiće očistite od crevnih parazita. To se može učiniti s Banminth pastom za mačiće, koja se izdaje na veterinarski recept.

O dehelmintizaciji mačke smo pisali detaljno u tekstovima Čišćenje od parazita mačke i njenog legla i Čišćenje i prepartai protiv crevnih parazita.

O ishrani mačića adaptiranim mlekom pročitajte u tekstu Ishrana mačića adaptiranim mlekom/Odbacivanje legla.

O ishrani mačeta bez majke opširno smo pisali u tekstovima Odvajanje mačeta od majke/Kvalitet mleka nakon pauze u dojenju, Ishrana mačeta bez majke i Mače bez majke – ishrana i odavljanje nužde.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs