Povratak

Povrede mace nakon napada psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas mi je ujeo jedno mače, ali nisam videla gde tačno, uglavnom krvario je iz oka i malo sa spoljašnje strane uveta, ali odmah posle ujeda je počeo jako da se vrti i nije mogao da ustane. Sada, sat vremena posle ujeda, on se kreće, sa nogicama mu je sve u redu, ali ja se bojim da nije kičma povređena. Može i glavu da podigne ali mjauče pri pokretu. Molim Vas za pomoć, Vanja

O: Važno je naglasiti da nikada ne treba podcenjivati zatvorenu povredu, naročito kada se radi o traumi. Prilikom traumatskih povreda, ako i nije povređena i koža, ipak može doći do povrede unutrašnjih organa. Kod takvih povreda mogu biti prisutne i unutrašnje povrede, koje mogu biti očigledne tek nakon nekoliko dana, kada je često i prekasno.


Naročito prilikom ugriza psa, najčešće dolazi do povrede stomaka ili prsnog koša. Kod povrede stomaka može doći do oštećenja unutrašnjih organa kao jetre, slezine, bubrega ili creva. Krvarenje može biti obilno i često fatalno. Povredom creva može doći do isticanja sadržaja creva u trbušnu šupljinu i da uzrokouje i infekciju. Osim poremećaja opšteg stanja organizma, krvave mokraće ili stolice, može se videti i oticanje stomaka. Zatim, povrede prsnog koša kod kojih se može primetiti otežano disanje, ubrzano disanje ili hvatanje vazduha, ponekad i kašalj.


Međutim, ne treba zanemariti i ugrize u zadnjem delu tela i povrede karlice pri čemu se uočavaju sledeći simptomi: nemogućnost stajanja, oticanje u području karlice, urinarna ili fekalna inkontinencija, šok, spušten rep.


S obzirom na navedeno, ukoliko ste primetili nedostatak volje za uzimanjem hrane i vode kod Vašeg ljubimca i nemogućnost pokretanja ekstremiteta, savetujem Vam da mače hitno odvedete u veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao, procenila ozbiljnost povreda pa da mu se na vreme pružila adekvatna pomoć.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs