Povratak

Oporavak mace nakon operacije kamena u bešici/Bolesti bubrega i otežano mokrenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moj mačak ima 5 godina, sa svoje dve godine je prvi put imao problem sa zastojom u bešici, otežano ili skroz isključeno uriniranje i tada je prvi put išao na jednokratni kateter i terapiju. Hranio se neko vreme Royal Canin High dilution s/o hranom i bio je bolje. Sledeći put se taj problem javio u leto 2016. kada je jedan dan imao problem sa mokrenjem, ali nakon iste te hrane, dosta vode i leka na biljnoj bazi za smirenje (Kotervin, Kot bayoun) on se oporavio. Prošle subote, tačnije 11. februara je samo odjednom ušao u pesak i isti problem se javio, nije mogao uopšte da urinira i ispuštao je krike jakog bola. U nedelju popodne je kod dežurnog veterinara primio sredstvo za smirenje kako bi ujutru ustanovili u čemu je tačan problem. Odmah u autu je povratio hranu i vodu od prethodna 2 dana.  Njegovo stanje je bilo užasno, bolovi su postajali sve jači, dok na kraju nije mogao da ustane, ostao je bez glasa, hladan, bez snage, prestao je skroz da jede i pije. U ponedeljak ujutru na ultrazvuku je pronađen ogroman kamen u bešici koji je otišao čak do želuca i zaustavljao varenje, pa samim tim je izbacivao sve što je uneo. Bio je u toliko lošem stanju da nam je veterinar ponudio opciju uspavljivanja ili jako rizične operacije vađenja kamena iz bešike, uz napomenu da su šanse 30% da će se uopšte probuditi iz anestezije. Operisan je u ponedeljak, 13. februara.

Nakon toga naredna 4 dana je primao antibiotike (2 vrste), infuziju, postavljen mu je trajni kateter, kao i sredstva protiv upale. Bio je jako slab i dalje, ležao nepomično i ta prva 3 dana na kateter mu je curela jako crvena krv, temperatura mu se polako vraćala u normalu (grejali smo ga flašama tople vode). 3. dan je počeo da prede, da se polako kreće i da povremeno ustaje. 4. dan (četvrtak, 16. februar) veterinar odlučuje da napravi jedan dan pauze sa infuzijom i antibioticima kako bi mačak počeo polako da unosi hranu i vodu, kao i UroPet pastu. U početku nije hteo (preporuka veterinara je bila Hills Urinary care c/d) i hranu i vodu je odbio, ali kasnije je polako počeo da jede Royal Canin High dilution s/o, dok Hills hranu sa lekom odbija i dalje. Nažalost, sledeći dan je već sve povratio. Ponovo je prestao da prede. U subotu (18.02.) ponovo je odveden na terapiju antibioticima, sredstvima protiv upale, a obzirom da još uvek ne prilazi pesku, veterinar ga je pritiskao i mokraća mu je izašla. Kateter mu je skinut, bio je blago zapušen sitnim tragovima peska, a krv se polako čisti i sve više izlazi mokraća. Nakon toga je ponovo malaksao, sporo i teško hoda, pravi čudne poze dok sedi i kada leže skroz je pažljiv, osetljiv na zvuke, odsutan, hladan (ponovo ga grejemo flašama), teško prihvata vodu i hranu i ponovo je uveče sve povratio. Nakon toga, majka i ja smo donele odluku da pokušamo i sa živim junećim mesom koje smo mu polako davale da proguta, najsitnije moguće komadiće, kao i vodu da pije. Za sada nije povratio, spava već duže vreme, samo se probudi kada mu se napuni pelena, a čim ga namestim, nastavi da spava. Veterinar je rekao da je sledeća terapija u ponedeljak, kao i pritiskanje bešike kako bi urinirao, ali odvešću ga sutra u dežurnu službu jer je jako slab i ne pokazuje napredak nikakav. Moguće je da će ga vratiti na infuziju. Molim Vas, pomozite mi, da li imate bilo kakav savet ili predlog, kako da se oporavi i da li u nečemu grešimo? Svaki put veterinar kaže da se on neverovatno dobro oporavlja pored loših prognoza koje je imao, ali ja se već plašim što svu hranu i vodu izbacuje već 3. dan i ne znam na koji način više da pokušavamo. Čak deluje kao da mu želudac ne vari uopšte već sakuplja sve pa izbaci na kraju. Pokušavali smo i sa potapanjem granula u vodu, kao i sa Recovery hranom (Royal Canin), UroPet pastom, ali je nažalost, sve izbacio i samo postao još slabiji. Hvala Vam unapred na odgovoru, Srdačan pozdrav. Sandra

O: U slučaju Vašeg mačka, nepohodno je sprovesti i dodatne specijalističke preglede, ultrazvuk i laboratorijske pretrage krvi i urina.

Na osnovu toga ćemo dobiti kompletniju sliku zdravstvenog stanja. Prvenstveno je bitno odrediti u kakvom stanju se nalaze bubrezi, s obzirom da je mačak imao kamen u mokraćnoj bešici i otežano uriniranje.

Bolesti bubrega mogu dovesti do simptoma otežanog varenja, povraćanja, manjka apetita, hipotermije itd. Urea koja se prirodno izbacuje iz organizma, kod insuficijentnih bubrega, ostaje u organizmu i ponaša se kao toksin. Negativno deluje prvenstveno na mozak, a zatim i na druge sisteme organa.

Od operacije je prošlo malo vremena, i teško se mogu doneti bilo kakve prognoze. Savetujem Vam da i dalje budete u stalnom kontaktu sa Vašim vetrinarom i da sledite njegova uputstva. Sve što ste do sada preduzeli je za dobro Vaše mace i u cilju njenjog daljeg oporavka.

Svakako Vam savetujem da razgovarate sa veterinarom u vezi sa pretragom krvi koja će pomoći u određivanju ciljane terapije u slučaju Vašeg ljubimca.

Nakon oporavka i rezultata analiza krvi i urina, kao i uspostavljanja fiziološkog toka varenja, možete se odlučiti za specijalnu dijetu. Ukoliko su bubrezi i digestivni trakt zdravi, mačak će koristiti hrane za sprečavanje stvaranja urolita.


U slučaju bolesti bubrega, koristićete hrane namenjene tom problemu koje se karakterišu manjom količinom proteina i soli koje opterećuju rad bubrega.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs