ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molila bih vas za savet ili po ovome što ću opisati za bolesno mače. Staro je 4meseca, maženo i paženo, hranjeno je hranom za male mace i suvom i gulasčićima. Provodilo je vreme malo u dvorištu malo u kući. Dok jedno veče nisam primetila da je mače usporenije i drugačije. Nažalost sutradan sam morala na put gde sam bila odsutna 3 dana, mače je imao ko da proverava, ali je ono u tom stanju bilo i kad sam se vratila. Odvela sam ga kod veterinara, koji je samo fizički ispipao macu (ženkica je u pitanju), i zaključio da ima upalu grla i da mu se ne sviđa što je nastala infekcija bubrega. Krenuo je odmah sa terapijom, neke dve inekcije, ne znam šta joj daje, i rekao da dođemo sutra. To je bio utorak, i dalje ide na te inekcije, ništa poboljšanja, samo se upala grla smirila i jedan bubreg se smanjio dok drugi stoji otečen. Primila je dva puta za redom vitamine pored te terapije koju prima. Stanje mačeta je mnogo loše, od prvog dana mnogo teško i ubrzano diše, puls joj je ubrzan. Slab apetit i malo vodice, nosim je napolje da vrši nuždu, stolicu je imala dva puta samo za sve ove dane. Juče sam joj napipala neku kao kesicu u donjem delu stomaka veličine pola dlana.Veterinar mi je rekao da je to zbog lošeg rada bubrega. Mače se slabo kreće, uglavnom sedi i zabacuje glavu unazad, nekad ukrsti okicama. Mnogo mi je žao i teško da je gledam takvu. Bila je baš razigrano, pametno i milo mače.

Od kada joj je loše stalno je u kući, do danas se nije zavlačila nigde ali večeras je otišla u drugu sobu i zavukla se ispod kreveta. Terapije ima do daljnjeg poboljšanja nigde. Molim Vas, recite mi šta još mogu da uradim za nju? Ima li joj pomoći ili je kasno? I zbog čega joj se stvarno napravila ta kao kesica na stomaku. Nije tu samo koža ima nešto kao gelasto pod rukom, kako bi to opisala. Hvala unapred, Tijana

O: Bubrezi su parni organi, građeni od mnoštva bubrežnih ćelija i bubrežnih kanalića u kojima se filtrira krv i svi štetni produkti metabolizma putem mokraće se odstranjuju iz organizma. Kako životinja stari, a ponekad i kao posledica nekih zaraznih bolesti, smanjuje se i funkcionalni kapacitet glomerula, što ima za posledicu bubrežna oštećenja i nakupljanje otrova u organizmu. Kada se simptomi insuficijencije bubrega jave, najčešće je već preko polovine glomerula izgubilo svoju moć filtracije. Hronična je klinički sindrom koji karakteriše propadanje nefrona.

Zbog propadanja nefrona bubreg prestaje da obavlja osnovne funkcije, što prouzrokuje postupno snižavanje glomerularne filtracije. Zbog toga se nakupljaju raspadni produkti metabolizma u organizmu, što znači da se u organizmu zadržavaju štetne materije koje bi trebale da se izluče putem mokraće. Nije samo zahvaćena ekskretorna funkcija bubrega, već i endokrina funkcija, pa dolazi do smanjenog lučenja, ili potpunog prestanka lučenja eritropoetina što dovodi do smanjenog stvaranja eritocita i anemije.

Simptomi bolesti su: pojačana žeđ, učestalo mokrenje, drhtanje, kasnije se javljaju i blage nesvestice, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak telesne težine, fetor ex ore je uremičan (zadah iz usta), proliv, tremor, koža je bledožuta, javlja se svrab, moguć je i konjunktivitis. Vrednosti ureje i kreatinina su povišene, ponekad i po nekoliko puta. Ukoliko se radi o težem obliku insuficijencije bubrega, koji je ili posledica neke bolesti, ili posledica hroničnog oboljenja bubrega bez tendencije poboljšanja, organizam neće biti u stanju da kompenzuje nastalo stanje. Osim toga, bubrezi neće biti u stanju da snabdeju organizam pročišćenom krvlju, ni potrebnim elektrolitima, što može ozbiljno da ugrozi život životinje. Od stepena oštećenja i toga kada je krenula terapija, zavisi i ishod.

O insuficijenciji bubrega pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Bubrežna insuficijencija.

Vašoj maci je potreban kompletniji pregled veterinara koji se odnosi na primenu specijalističkih metoda pregleda, a na prvom mestu laboratorijske analize krvi i urina. Rezultati navedenih analiza mogu dati dragocene podatke o različitim patološkim stanjima.

Edem koji opisujete kao “želatinoznu kesicu ispod kože” može nastati nakon supkutane aplikacije infuzionog rastvora ili kao posledica različitih patoloških stanja, uključujući i smanjenu filtracionu sposobnost bubrega.


Savetovala bih Vam da odvedete macu na ponovni pregled kod veterinara, kako biste više saznali o zdravstvenom stanju Vaše mace, što će pomoći veterinaru u odabiru najbolje ciljane terapije za nju.

 

OZNAKE: