Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad


P:
Imam mačora starog 3 godine. Utvrđena mu je anemija (nedostatak gvozđa), i to nakon što sam primetila da jede zemlju, napolju. Imao je tada i temeperaturu, nikakav apetit (ništa nije jeo). Sve je to tada sređeno jer smo mu davali gvozđe u obliku sirupa u trajanju od 3 meseca. Međutim nedavno je opet počeo da ne jede, imao je tem. (39,3)… Opet smo  ga vodili kod veta (u Čačak!). I opet je bio anemičan. Predoloženo nam je da mu dajemo gvožđe (“Feroglobin + B12” -  sirup za humanu upotrebu), 2 X dnevno/ 1 ml, i to za stalno, jer kako nam je objašnjeno, njegov organizam ne sintetiše gvožđe. Nije mi to briga već što sam primetila da traži zemlju. Nekada izađe napolje ali pokušava da jede iz saksija u kući. Primetila sam da ponekad jede i ugalj ali ne često. Kako da ga odviknem od toga? Inače je vrlo čudan, neće da piški i kaki u kući u posip. I ima još jedan problem sa nekim ranicama na leđima. To su bili delovi bez dlake sa nekim suvim, belkasto- sivim krastama, koje je češa. To se polako sređuje ali ima ranicu u korenu uha (sa prednje strane) koju povremeno češe i raskrvari. Rečeno nam je da mažemo sa “Triderm”- om ( i ono na leđima i to kod uha), ali ja se nekako plašim, jer pročitah da ne sme na otvorenu ranu, a i kortikosteroid je, a on kada se “umiva” šapom prelazi taj deo kod uha. 

Bojim se da tako, sa šapice, ne unese kortikosteriod u organizam. Šta mi konkretno savetujete po pitanju oba problema?Moram dodati, da živim u Užicu, gde imamo 3 privatne ord. ali ni u jednoj nemamo dobre, iskusne veterinare. To mi iskustvo sa njima govori, jer životinje imam jako dugo – psa 14 god, jednu mačku 7 godina i ovog problematičnog 3 god. Pozdrav, Danka

O: Da bi savladali anemiju kod Vašeg ljubimca, neophodno je u prvi mah da korigujete ishranu mačora. To podrazumeva upotrebu što kvalitetnije hrane, po mogućnosti proizvod iz superpremijum kategorije, poput Royal Canine, Natural Trainer, Carnilove, Brit Care ili ProPlan proizvoda. Redovnom upotrebom proizvoda, poput Animastrath tonika za imunitet i apetit, ljubimac će svakodnevno unositi odgovarajuću količinu vitamina B i C kompleksa, koji svaki na svoj način povoljno utiču na metaboličke procese, ali i na kardiovaskularni sistem.

O anemiji je detaljno pisala koleginica Ana Jovanović u tekstu naslovljenim Anemija uzroci i lečenje.

Neprirodan apetit (parorexia) je pojava kada životinja jede hranu koja joj nije prirodna hrana (zemlju, ugalj, drvo, krpe i sl.). Paroreksija ukazuje na poremećaje u funkciji sistema za varenje, a naročito na nestašicu minerala, vitamina i drugih biokatalizatora, kao što je to slučaj kod Vašeg mačora.

Ta se pojava naziva alotriofagija, a to je neprirodan apetit koji nastaje obično kod poremećaja razmene mineralnih i vitaminskih materija u organizmu, kao i njihovog nedostatka.

Razlikujemo hipovitaminozu (relativna nestašica vitamina) i avitaminozu (stanje kada pojedinih vitamina u telu gotovo pa da nema). Nestašica vitamina nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani. To je primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Uzrok nestašice vitamina mogu biti i različiti poremećaji koji otežavaju primanje, upijanje i iskorištavanje vitamina u telu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremećaji koji dovode do sekundarne nestašice vitamina svode se na poremećaje u varenju. Čim se Vašem mačoru bude stabilizovao nivo gvožđa u organizmu prestaće da jede stvari koje nisu njegova hrana.

Alergijske reakcije na koži koje pominjete su veoma česte i pored svraba mogu biti praćene crvenilom na koži, opadanjem dlake i posledičnom pojavom lezija na koži. Kao mogući uzrok alergijskih reakcija najčešće se spominju preosetljivost na određene komponente iz hrane, kontaktne alergije na određene alergene iz spoljašnje sredine ali i buve čija pljuvačka predstavlja jak alergen. Shodno tome, potrebno je da eliminacionom metodom, odnosno odstranjivanjem jednog po jednog uzročnika, dođete do rešenja.

Za početak bi bilo dobro da zaštitite ljubimca od buva i krpelja, i to upotrebom nekog od spot-on preparata, kao što su Frontline, Fypryst ili Advantage koji pružaju zaštitu na mesečnom nivou, a potom i ogrlice kao žto je Foresto ogrlica, koja će pružiti višemesečnu zaštitu u periodu od 7-8 meseci.


Kada su u pitanju kortikosteroidi, treba ih obazrivo koristiti, i to samo ukoliko postoje indikacije za njihovo korišćenje, uz konsultovanje sa Vašim veterinarom.

O alergijskim reakcijama poput krasta na koži pisale su opširno kolege u tektovima pod naslovom Kraste na koži i gubitak dlake, Krastice po glavi mačke i Opadanje dlake, suva koža i krvave kraste.

OZNAKE: