Povratak

Inkontinencija urina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačka, star 7 mjeseci, prije sedam dana se vratio kući povrijeđen. Problem sa zadnjim nogama i testisima, te nekontrolisano kapanje mokraće iz spolovila. Odvela sam ga veterinaru, ranu su sanirali i izvršili kastraciju. Mačak je sada dobro, hoda, jede, ali mokraća i dalje kapa bez njegove kontrole. Vet je rekao da će se sanirati, molim vas za savjet. Unaprijed hvala, Merisa

O: Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontrolisanja mokrenja, a može se javiti kod ljubimaca bilo koje starosti i pola. Mnogi faktori dovode do inkontinencije mokraće, uključujući anatomiju, sterilizaciju, rasu, starost, pol i težinu. Najčešći uzrok inkontinencije je nesposobnost mehanizma sfinktera mokraćnog mehura.

Naime, aktivnost sfinktera mokraćnog mehura regulisana je nervima kojima se svesno i nesvesno upravlja. Sfinkter obično ostaje zatvoren sve dok ljubimac svesno ne odluči da mora da urinira. Međutim, ako je sfinkter "slab", to je vidljivo curenjem mokraće. Iako ljubimac može i svesno mokriti dogodiće mu se da mu mokraća curi.

Inkontinencija može biti uzrokovana i različitim zdravstvenim poremećajima u bilo kojem od delova urogenitalna trakta, kao što su infekcije mokraćnog mehura,...

Prema toku, inkontinenciju delima na akutnu, koja nastupa naglo (infekcija) i hroničnu (hronične infekcije).

S obzirom na uzrok mogu se podeliti na:
1. stres-inkontinencija (nastaje zbog slabosti mišića karlice uzrokovane traumom, strah,...),
2. inkontinencija zbog nestabilnosti sfinktera,
3. opstruktivna inkontinencija,
4. neuropatska inkontinencija.

Kako ne postoji jedinstveni način lečenja za sve slučajeve, postoje različiti modaliteti lečenja za različite oblike inkontinencije.


Kod bolesnih životinja uriniranje može nastati spontano, tj. ne može biti pod kontrolom volje.

Neurološki, mikcija (uriniranje) predstavlja koordinaciju centralnog nervnog sistema, autonomnog i somatskog.
Nevoljno odvijanje mikcije se ogleda u tome što životinja to radi u položajima i/ili situacijama koje nisu karakteristične za vrstu životinje. Tada mozak ne dobija informaciju da je potrebno obaviti mikciju ili životinja nije u stanju to da uradi.


Više o ovoj temi pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med, u tekstu pod naslovom Nekontrolisano uriniranje i otežano vršenje nužde mačke nakon povrede.

U svakom slučaju, savetujem Vam da ljubimca odvedete ponovo kod veterinara. On će nakon pregleda moći da utvrditi njegov zdravstveni status, odnosno, odrediti tačno o čemu se radi. Nakon što se dijagnoza postavi, veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji način lečenja i tretiranja istog, odnosno, odgovoriti Vam na pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs