Povratak

Alergija na hranu/Preporuka ishrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moja mačka, Suzi, ima dve godine. Na početku joj je počela da opada dlaka oko ušiju i vrata, kako bi nakon izvesnog vremena ta mesta potpuno ostala bez dlake. Kada smo je odveli od veterinara on je rekao da je to zbog alergije na hranu, te joj je propisao neke tabletice protiv alergije, i hranimo je kuvanom rižom i pirinčem. Zanima me da li postoji neka gotovo hrana za ovakve mačke, ili nekakav suplement. Hvala Vam puno unapred na odgovoru, Vukašin


O: Preosetljivost na hranu sve se češće javlja kod kućnih ljubimaca.


Alergija na hranu ili hipersenzibiliziranost, javlja se kada telo ima imunološku reakciju na pojedini sastojak iz hrane, odnosno alergen. Alergeni su najčešće belančevine. Netolerancija na hranu je pojam koji označava preosetljivost nekog drugog tipa, odnosno uzrok nije imunološka reakcija.

Klinički simptomi koji se javljaju kod ovoga problema, javljaju su od strane kože ili sistema za varenje. 

Alergija koja se jednom razvije i ako se na vreme ne leči može trajati doživotno, te time smanjuje kvalitet života kućnih ljubimaca.

Najčešći alergeni koji su uzrok alergijskim reakcijama kod mačaka su govedina, mlečni proizvodi, pa i riba. Mogućnost pojave alergijskih reakcija na hranu povećava se za vreme upala, infekcija, operativnih zahvata ili lečenja. Alergije se češće pojavljuju kod mladih životinja za razliku od starijih, a same reakcije su kod njih i puno jače.


Najčešći klinički znakovi preosetljivost na hranu su: povraćanje, proliv, svrab, perutanje kože, ispadanje dlake, upalni procesi na koži itd.


Svakako Vam preporučujem da mačku hranite sa nekom od medicinskih hrana. Na našem tržištu postoje linije takvih hrana od dva različita proizvođača i to:

- Royal Canin Hypoalergenic, dehidrirana hrana i
- UltraHypo Cat Vet Life Farmina

Ove medicinske hrane posebno su formulisane, sadrže hidrolizirani protein, odnosno protein koji je razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju. Ovakva hrana potvrđuje dijagnozu i pomaže u indentifikaciji sastojaka koji su uzrok alergiji. Važno je naglasiti da prilikom hranjenja ovakvom hranom, svom ljubimcu ne dajete ništa drugo, jer ostale vrste hrane otežaće dijagnostiku.


Medicinska hrana isključivo se prodaje u veterinarskim apotekama na preporuku veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs