Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 7 mačaka među kojima je i sijamac, svi su dobili neku kijavicu ali su brzo ozdravili sem mog sijamca. Od subote neće da jede, kija, suze mu oči, iz usta mu je cureo sekret kao bale. Danas je bio veterinar, dobio je infuziju zato što je dehidrirao i 2 injekcije, ali ne zna šta je u pitanju. Da li bi vi nekako mogli da mi pomognete, jako ga volim i volela bih da što pre ozdravi.
Hvala unapred, Milica

O: Ukoliko je u pitanju bila prehlada, kod mačaka dobre opšte otpornosti, prehlada može brzo proći.

Medjutim, kod imunosuprimiranih jedinki, prehlada može biti uvod u oboljenja respiratornog trakta ili nekih drugih organskih sistema. Na primarne lezije tkiva respiratornog trakta dolazi do naseljavanja mikroorganizama i do pojave sekundarnih infekcija.

Postoje i zarazne bolesti mačaka koje se karakterišu pojavom sličnih simptoma (naročito ako su Vam mačke nevakcinisane).

Kompleks mačećih bolesti disajnih puteva uzrokuju herpes virus 1 i mačeći calici virus. Posle pojave opštih simptoma oboljenja, dolazi do pojave iscetka iz očiju, nosa, kijanja, a vrh nosa može biti ulcerisan. Ulceri se mogu javiti i u usnoj duplji, kada je moguća pojava pojačane salivacije (slinjenja). Terapija se svodi na potpornu terapiju, koju sprovodi veterinar po potrebi, a vlasnik treba životinju da smesti na toplo mesto, da pojača ishranu (koja bi trebalo biti što primamljivijeg mirisa).

Najvažnija je vakcinacija. Kod nas postoje polivalentne vakcine za sva tri glavna uzrokovača mačeće respiratorne bolesti. Mačići se prvi put vakcinišu sa oko 9 nedelja starosti. Revakcina se daje posle 3 - 4 nedelje, a zatim se vakcinacija ponavlja jedan put godišnje.

O ostalim zaraznim bolestima mačaka više možete pročitati ovde.

Izuzetno je teško da veterinar sa sigurnošću zaključi o čemu se radi kod obolele životinje, samo na osnovu anamneze i kliničkog pregleda. Potrebno je uraditi specijalna ispitivanja (analiza uzorka krvi, urina itd.), na osnovu čijih rezultata možemo stvoriti kompletniju sliku i dati dijagnozu, a zatim prepisati adekvatnu terapiju. Preporučujem Vam da mačku vodite na pregled na Fakultet veterinarske medicine.

U našoj ponudi postoje preparati koji jačaju prirodni imunitet mačke (Feli Imun). U sastav preparata ulaze Beta 1,3 / 1,6 glukani koji imaju pozitivni uticaj na aktivnost belih krvnih zrnaca.

OZNAKE: