Povratak

Mladi skalar pljuje hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mladi skalar nema spoljnih tragova bolesti. Aktivan je, pliva, peraja su mu podignuta. Traži hranu, ali kada proguta hranu, odmah je ponavlja - ne može da proguta hranu. Ostale ribe, njih 14 izgledaju zdravo, itd. Hvala na odgovoru. Spiro

O: Uzrok takvog skalarnog ponašanja su bolest ili stres ili kombinacija oba faktora. Skalar je vrlo otporna riba u normalnim uslovima akvarijuma koja se retko razboli i uglavnom od prvog unosa ribe ostaje za sledeću generaciju. Stresor koji uzrokuje ovo ponašanje je gubitak para, odnosno partnera. Naime, skalari u ranom dobu pronalaze kako par ostaje zauvek povezan. To je jedan od razloga za odbijanje, tj. Pljuvanje hrane. Takođe postoji mogućnost da mu hrana nije prikladna, pa možete probati granule i / ili crve i smrznutu hranu i poslastice od ribe poput dafnije, krvnog crva marke Tetra.

Svakako bi bilo poželjno izdvojiti skalar i ako je bolest samo treba lečiti. Pratite ribu da biste videli da li se nešto pojavljuje na telu i shodno tome, možda će biti potrebno da se cilja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs