Povratak

Hranjenje ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Već ste jednom odgovorili na moje pitanje, pa se nadam da ćete mi opet pomoći. Imam jednu crvenkapicu i jednu ribicu teleskop. Hranila sam ih 2 puta dnevno i prilikom hranjenja uvek bi više pojela crvenkapica, jer je brža, okretnija, bolje vidi. Samim tim više se i udebljala. Sad im dajem da jedu samo jednom dnevno i unazad nedelju dana crvenkapica ne prestaje da obavlja veliku nuždu. Inače primetila sam da više odmara u kutu, na dnu akvarijuma. Dobila je i izraženije narančaste mrlje kod zadnjih peraja. I dalje pliva unaokolo, dobro jede... Da li se ona sad čisti ili je nešto drugo u pitanju? Kod teleskopa nema promena. Unapred zahvaljujem, Rada

O: Hladnovodne ribice su poznate po tome da vole puno da jedu, pa i imaju veliki izmet. Svakako pripazite na količinu hrane koju dajete. Možete ribice hraniti jedanput ili dva puta na dan, a sve ono što padne na dno akvarijuma je višak, koji dodatno prlja vodu. Prekomerno hranjenje može dovesti do nadima, što vrlo često rezultira uginućem. Verojatno je količina koju dajete prevelika, pa i ribica ima veliki izmet. Prevelika količina hrane čini ribice tronim, pa se često odmaraju u jednom kutu akvarijuma. Ovu količinu koju dajete sada podelite u dva obroka. Narandžaste mrlje kod vaše ribice verovatno su promene pigmenatcije, koje se vrlo često dešavaju kod ovih vrsta ribica. Ponekad takve promene mogu biti i posledica bakterijske infekcije, što odlikuje crvenim mrljama-hematomima ili ranama. Ako se ribica normalno ponaša, normalno jede i nema nikakvih drugih promena po telu, nemate razloga za zabrinutost.

Savetujem vam da ipak preventivno tretirate akvarijum sa preparatom Medi Mor, kako bi izjegli eventualna oboljenja. Povremeno možete dodati i vitaminske dodatke koji će dodatno ojačati imunološki status ribica. Preparat Medi Mor ima široki spektar delovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih bolesti, a o doziranju preparata možete se savetovati sa našim akvaristima.