Povratak

Kako potopiti drvo?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam panj kod vas i nikako da potone. Kuvao sam ga 2 sata i ništa, potapao u hladnu vodu i opet ništa. Zanima me kako da ga potopim, a da ne koristim neke utege, tj. da li ga mogu zameniti (imam račun). Hvala, Ivan
O: U ponudi Pet centra su dve vrste drva za akvarijume: mangrovo i mopan. Prodaju se u komadima različitih veličina, vrlo su tvrda, teška i potpuno prosušena. Zanimljivih su oblika i specifičnih boja, a idealan su prirodni zaklon za manje ili plašljivije ribe.

Mangrovo drvo raste u poplavnoj ravnici reka u blizini njihovih ušća u more. Tamo se mešaju slatka i slana voda, pa je posebnost ove vrste drveća korenje prilagođeno slanoj vodi. Zato se često preporučuje prokuvati  komade drveta za akvarijume u posoljenoj vodi. Mangrovo drvo češće se koristi u akvaristici kad je za ribice potrebna kiselkasta voda. Zbog svog kvaliteta, posebno je cenjeno drvo koje raste u Maleziji.

Drvo mopan raste u Africi, ali u alkalnom tlu i na područjima koja nisu poplavljena.

Akvaristi preporučaju da se komadi drva prokuvaju 2-3 sata, i zatim naglo prebace u hladnu vodu i tako ostave dalje 2-3 sata. Preporučam vam da postupak ponovite, s tim da drvo ostavite u vodi i preko noći. Ono će se postupno širiti i upijati vodu. Nemojte odustati, potopite drvo i više dana jer će svakako postajati sve teže i potonuće. Vodu ne treba stalno prokuvavati, ali je to dobro jednokratno učiniti kako bi uništili mikroorganizme s površine drveta. Isto tako, bilo bi dobro pre unošenja u akvarijum prokuvati pesak i novonabavljene ukrasne predmete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs