Povratak

Riba za otvoreni bazen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam bazen - veličina akvarijuma: dubina od 20 cm do 2,5 m, širina oko 2 m i dužina oko 3 m. Bazen je napolju; najniže zimske temperature su oko -3ºC, ali ove godine još nisu pale ispod + 2ºC. Pitam se koju bi ribu najbolje bilo nabaviti za taj bazen tako da riba može da boravi tokom cele godine? Koje bilje? Postoje li sredstva za čišćenje za tako relativno hladnu vodu i kako se najidefikasnije može održavati bistrina vode? Hvala unapred. Srdačan pozdrav, Sanja.

 

O: Za pravilno održavanje otvorenih bazena i riba u njima, u početku bi trebalo da odaberete dobar položaj u bašti. Dakle, ne previše sunca, nema drveća u neposrednoj blizini čije lišće sahranjuje i zamućuje vodu, poroznost tla, dobra izolacija i temelji bazena, kvalitet vode koju koristimo za bazen i još mnogo toga), a važni su i klimatski uslovi područja u kojem živimo i spoljne varijacije. temperatura.

 

Vaš bazen je dovoljno dubok da bi riba mogla da ostane u njemu tokom zime, jer temperatura vode na dnu (toplija) nije ista kao na površini gde je hladnije. Što se tiče biljaka, postoje podvodne biljke (Anacharis), plutajuće ili plutajuće biljke (lopoči).

 

Preporučujem da se za vrste biljaka koje se koriste u baštenskim bazenima obratite hortikulturnim stručnjacima ili nabavite literaturu namenjenu hobistima koji žele da naprave i održavaju vrtni bazen i biljke u njima. Da bi voda u takvim bazenima bila bistra i čista (bistra voda ne znači da je zdrava kada alge u njoj ne mogu da rastu) potrebna je odgovarajuća filtracija i oksigenacija vode, što se postiže uz pomoć aparata za filtriranje, pumpi ili hemijskih preparata.

 

Sve ovo možete dobiti u Pet centru, od pumpi (EHEIM), preparata TETRA POND: Voda sigurna protiv hlora i teških metala, MediFin sredstvo protiv bakterija i parazita, AlgoRem sredstvo protiv zelene vode; LAGUNA: Antiage protiv rasta algi u vrtnom ribnjaku; SERAPOND: Akuteich kompletna zaštita za ukrasne ribe (nakon kiše), kristal za čistu vodu u ribnjaku. Od riba su najčešće zlatne ribice Carassius auratus (kometa, sarassa kometa, šubunkin, kaliko fantazi) i koi-ribe Ciprinus carpio (leptir, normalna koi) Takođe, ribe zahtevaju da se o njima pravilno brinemo uz pomoć gotove hrane kao što su Sera Koi kraljevska hrana, Sera Pond roial mik, Sera pond bio granulat, Diana Pet Koi mik i druge.