Povratak

Društvo za zlatnu ribicu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Dugo imam zlatnu ribicu (Carassius auratus). Živi u akvarijumu od 50 litara sa jakom filtracijom i ima više nego dovoljan protok kiseonika. Temperatura vode je 23º i ima dobro osvetljenje. Akvarijum ima puno vegetacije. Pitam se da li bi se ova riba dobro slagala sa gupijem (Poecilia retikulata), Coridorasom i kuli kuli, kao i sa brojem ovih riba u ovako velikom akvarijumu? Postoji li neka prirodna biljna hrana koja može pojačati zlatnu boju kod ribe? Sa kojom se još ribom slaže zlatna ribica? Mogu li da stavim malo soli u vodu (koliko) da bih sprečio bolest i koje još mere moram da preduzmem da bih zadovoljio svoju zlatnu ribicu? Sve najbolje, Alec.

O: Kada unosite ribu u akvarijum, pravilo za 1 cm ribe treba da bude oko 1 litar vode. Treba uzeti u obzir veličinu odrasle ribe (npr. Karasi narastu do 10 cm, što znači da joj treba obezbediti 10 litara vode).

Guppies, coridoras i kulas mogu se prilagoditi nižim vrednostima vode, mada se ne preporučuje mešanje vruće i hladne vode.

Pored karasa, koji je hladnovodna riba, prikladnije bi bilo dodati paukovu mrežu, teleskop, balončiće, crvenu kapu, lavovu glavu, karasa, ranč ...

Intenzitet boje možete povećati hranom sa zlatnim ribicama (na kojoj je naznačena intenzivna boja).

Dodavanje soli je dobro za žive životinje (gupia) i dovoljno je oko 15 g za vaš litar akvarijuma.

Bolje uslove u akvarijumu postižete dodavanjem neutralizatora hlora i teških metala tokom svake promene vode i dodavanjem vitaminskih tableta u akvarijum 1-2 puta godišnje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs