Povratak

Čistačice umiru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas, pomozite mi. Imam akvarijum od 35 litara i jedan klipić teleskopa i imao sam 2 čistača. Takođe imam dve biljke koje normalno rastu. Problem je što moje čistačice umiru nakon mesec dana. A ovi drugi su zdravi. Šta je uska matrica za čišćenje? Menjam vodu svakog meseca, redovno ih hranim, akvarijum ima svu opremu i temp. je 25ºC. Hvala vam. Nikola

O: Niste naveli koja sredstva za čišćenje imate, da li su imali neke spoljne znake bolesti itd. Budući da imate ribe sa hladnom vodom, pretpostavljam da su sredstva za čišćenje sa hladnom vodom.

Uzrok smrti mogu biti neadekvatni uslovi u akvarijumu, odnosno posledica poremećene biološke ravnoteže u akvarijumu (hemijski sastav - nitriti, nitrati, amonijak, pH itd.) I posledica infekcija. Infekcije mogu izazvati različiti mikroorganizmi i ne moraju uvek da se manifestuju spoljašnjim znacima bolesti. U ovom slučaju su pogođeni unutrašnji organi, pa se brzo javlja septikemija i ribe umiru. Obavezno proverite hemijski sastav vode, filtraciju, aeraciju i osvetljenje u akvarijumu. Sve navedeno može uzrokovati umiranje čistača. Temperatura može biti slobodna i niža, jer visoke temperature ubrzavaju metabolizam kod hladnovodnih riba i one brzo uginu.

U vodu možete dodati jednu kašiku soli na 50 litara vode i koristiti vitaminske kapi za jačanje imunološkog statusa. Za sada vam savetujem da koristite preparat Medi Mor iz Akvarijuma Munster, koji ima širok spektar delovanja na zarazne agense, kako biste izbegli širenje moguće infekcije na druge ribe u akvarijumu.

Kada nabavite novu ribu, izvršite obavezni karantin kako biste na vreme uočili moguće znake bolesti i tako sprečili zarazu drugih riba.

Za sredstva za čišćenje koristite tabletiranu hranu za čišćenje koja pada na dno i tako je lakše uzimati.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs