Povratak

Barbus rosy

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 63l. U njemu ima gupija, 2 čistača i još neke vrste ribica. Imam i još jednu ribicu koju držim odvojeno. Nisam sigurna koje je vrste, ali mi neki kažu da je barbus. Tamnosmeđkaste je boje i ima zlatani odsjaj. Jako je otporna, podnosi sve temperature, dobro jede i živahna je.Temperatura vode u kojoj je držim je slična onoj u akvarijumu. Malo je veća od ostalih. Smem li da je stavim u akvarijum s ostalim ribicama? Jedna osoba koja radi u pet shopu mi je rekla da bi ta ribica napadala druge i jela ih. Je li to istina? Dajana
O: Moguće je da se radi o ribi pod nazivom Barbus rosy (Puntius conchonius).

Mužjaci i ženke su inače srebrno/zlatne boje. Kada mužjaci dostignu svoju punu veličinu poprimaju crveno/roza boju. Ženke su po pravilu nešto duže, a kada su pune ikre i nešto deblje.

Društvene su ribe (jatne) pa ih nije dobro držati same, a traba napomenuti kako ne vole ribe s dugim perajama, koje non-stop "gnjave" i love po akvariju pa ih grickaju za peraje. Ne treba ih držati sa skalarima, gouramijama, guppyjima ili muškim betta borcima.

Jako su agresivni kad je u pitanju hrana. Poješće sve, a kako su vrlo proždrljive, često se prejedu. Kada se drže s drugim ribama treba obratiti pažnju da i druge ribe dođu do hrane.

Svakako bi pre naseljavanja "nepoznate ribe" u akvarijumu bilo potrebno proveriti o kojoj se vrsti radi pa uporediti njenu eventualnu kompatibilnost s ostalim ribama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs