Povratak

Brakične vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pročitao sam da kraljevski rakovi zahtevaju "brakičnu" vodu, kakva je to voda? Takođe, da im voda mora biti blago ispunjena solju koja se dobija iz tabletica za lečenje od belih pega. Kako će ostale slatkovodne, zdrave ribice, reagovati na tu so? Isto tako, da u akvarijumu ne bi trebala da budu dva mužjaka, kako razlikovati pol? Hvala. Marko

O: Brakične vode (boćate vode), se u prirodi nalaze u ušćima, tj. deltama rieka, gde se miešaju slana i slatka voda. U takvim vodama je salinitet nešto veći nego u slatkovodnim tokovima.

Idealna su staništa za rakove. Temperatura vode bi se trebala kretati od 22 - 28°C. Nemoguće je u istom akvariju postići idealne uslove i za ribe i za rakove. Radi se o kompromisu na štetu rakova.

Akvarijumska voda može se obogatiti morskom solju, kao dobrim izvorom mikroelemenata posebice joda, koji su neophodni za normalan život rakova.

Maksimalna količina soli bila bi cca 3 - 5 g na 10 litara vode.

Takva količina neće smetati ribama, a rakovima će omogućiti koliko toliko dobre uvjete.

Istina je da u jednom akvariju (posebno male litraže) nije preporučljivo držati dva mužjaka, jer se radi o izuzetno teritorijalnim jedinkama.

U velikim akvarijima (preko 250 litara) moguće je držati dva mužjaka (svaki će držati svoj kut akvarija). Mužjak se od ženki razlikuje po veličini kliješta (ženka ima manja kliješta).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs