Povratak

Nadutost ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam zlatne ribice oko 2 i po meseca. Jedna od njih mi je nakon 15-ak dana uginula. Bila je prekrivena predivnim tigrastim šarama,ali je nakon uginuća izgubila boju,i bila je previše naduvena. Ona se okrenula naopako, ali ni jednom nije isplivala na površinu. Ali to nije sve, danas mi je uginula još jedna ribica. Posmatrao sam je i bila bila je potpuno normalna, ali kada sam ponovo pogledao u akvarijum nakon 20-ak minuta, bila je okrenuta na površini vode sa širom otvorenim ustima. U akvarijumu od 13 i po litara imam 6 ribica. Vodu menjam jednom nedeljno, ali ne 10,30 ili 50% već svu vodu iz akvarijuma. Hranio sam ih dobro neko vreme, sve dok nisam čuo prodavca koji je rekao da ribe ne smeju da se prejedaju. Možda je uzrok njihovog uginuća bio i uzrok slabog hranjenja. Uglavnom, previše sam vezan za njih i voleo bih da me dobro i detaljno posavetujete o tome. Unapred Hvala. Bojan Srdačan pozdrav

 

O: Nadutost kod ribica može biti simetrična, vidljiva s obe strane tela, ili može biti vidljiva samo s jedne strane, međutim tada se najčešće radi o edemu. Tri najčešća uzroka naduvenosti su: prekomerna količina soli (NaCl), preduga izloženost lošem kvalitetu vode i lošoj ishrani, što najviše pogoduje parazitarnim infekcijama. Drugi uzroci mogu biti trovanje, unutrašnje povrede i tumori.

 

Nadutost nije bolest sama po sebi, već je simptom uzrokovana sakupljanjem tečnosti u telesnoj šupljini, zbog zastoja funkcija unutrašnjih organa, a usled dugotrajne izloženosti neadekvatnim uslovima u akvarijumu.

 

Uopšteno rečeno, nadutost nastaje kao posledica preteranog hranjenja, kada dolazi do pretrpavanja probavnog sistema hranom, koje nažalost najčešće završava rupturama probavnih organa, septikemijom i uginućem. Kako ste i sami potvrdili da ste previše hranili ribice predpostavljam da je ovo zaista pravi uzrok.
Ribice možete hraniti po jedanput ili dva puta dnevno po granulu, dve ili tri. Videćete uostalom koju količinu mogu da pojedu u roku od jednog minuta, pa im toliko i dajte. Bitno je da nikada ne prejedate ribice, jer sve što padne na dno će zamutiti vodu i menjati parametre vode u negativnom smislu, tj. dovešće do porasta nitrata, nitrita, fosfata, amonijaka, itd.

 

Uslovi u akvarijumu su upravo razlozi koji dovode do ovakvih i drugih zdrastvenih problema. Treba voditi računa o temperaturi vode koja ne sme da prelazi 26°C, osim za vreme lečenja, hemijskom sastavu vode, filtraciji i osvetljenju.

 

Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan u vrlo malim količinama, a ono što pada na dno, govori nam da smo stavili previše hrane. Filtracija je vrlo bitna u akvarijumu jer u tom slučaju neće biti potrebno prečesto menjanje vode. Svaka promena vode dovodi do celokupne promene medija u kojem borave i "pozitivne" bakterije, što dovodi do stresa, a time i ribice postaju podložnije infekcijama.

 

Osvetljenje treba omogućiti 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konsultacije s akvaristima kako biste odabrali što adekvatnije. Hemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, proveravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet Centru.

 

Trećina vode se po pravilu menja kod akvarijuma koji su kompletni, odnosno imaju filter i pumpu za vazduh. Naravno, to je nepisano pravilo. Neki akvaristi menjaju 10% vode jednom nedeljno, neki 30% jednom mesečno i sl. Izmene vode zavise od litraže, gustoće nasada (veličini i broju riba), kapaciteta filtracije, biljaka, količine hrane, vrste riba itd. U manjim akvarijumima bez opreme menja se oko 30%-50% vode jednom nedeljno.

 

Uglavnom nikada ne trebate da zamenite akvarijumsku vodu sa skroz novom vodom, već je uvek mešate sa vodom iz akvarijuma.
Korišćenjem opreme (filter, pumpa, rasveta) smanjujete intenzitet izmene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmena vode za njih stres.

Možete koristiti neki od sredstva širokog sprektra dejstva poput Dajana, Easy Life ili Sera preparata, kako biste pomogli ribicama kod podizanja otpornosti organizma i pomogli u procesu lečenja.

 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs