Povratak

Ispupčenje oka kod teleskopa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Skoro sam kupila zlatnu ribicu za koju nisam znala koje je vrste. Posle 2 dana joj je jedno oko baš poraslo i na netu sam pronašla da je to teleskopska ribica, za koju su tipične takve oči. Zanima me da li je normalno da je samo jedno oko tako veliko dok je drugo normalno. Hvala na odgovoru.
O: Postoji nekoliko razloga zbog kojih se dešava ispupčenje očiju.

Radi se o bakterijskim infekcijama koje nastaju kao posledica lošeg kvaliteta vode (pop-eye) ili mehaničke povrede, mehanička povreda sama po sebi (što je kod teleskopa, s obzirom na građu očiju, vrlo često), parazitarna invazija i slično.

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, lečenje je poprilično dugotrajno, a sprovodi se ciljano baktericidnim preparatima (Bactopur, Bactopur direct, Furanol...) ili preparatima širokog spektra delovanja (Medimor, General tonic).

Parazitarne infekcije koje se ispoljavaju očnom mrenom još su teže za lečenje i, nažalost, na tržištu ne postoje odgovarajući preparati kojima bi se tretirale.

O ispupčenju očiju kod ribica možete detaljno pročitati na stranicama koje glase Ribica pliva naopako i ima ispupčene oči i Ispupčene oči i mrena (bele tačke ili naslage na očima).

Preporučila bih Vam da u svakom slučaju odmah zamenite trećinu vode iz akvarijuma i da ubuduće istu menjate nešto češće, kako biste otklonili sumnju na promenu izazvanu lošim kvalitetom vode.

O karakteristikama telepskop ribice možete pročitati u tekstu koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., u teksu koji glasi Teleskop ribica.