Povratak

Bradata agama odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam bradatu agamu staru 4 meseca i dugačku oko 20cm. Od kada sam je dobio normalno je jela 3 bube ujutru i šargarepa, zelena salta tako i uveče više nije htela. Protekla dva dana neće ništa da jede. Pojede jednu kockicu šargarepe i neće ni bube ni crve. To me pomalo zabrinjava, pa ako možete molim vas mi pomozite. Pozdrav. Vuk
O: Neprikladan smeštaj i/ili loša ishrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod vodenih agama. Glavni simptomi bolesti su: inaktivnost, odbijanje hrane, povrede ili otekline na telu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proliv. Neke bolesti može lečiti samo veterinar, međutim u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagođavanje uslova okoline i ishrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrednosti. Prema opisanom nisam u mogućnosti da odredim što je tačno s Vašim ljubimcem. Naime, odbijanje hrane može za uzrok imati različite zdravstvene poremećaje.

Tako, mogu se izdvojiti paraziti, problemi u vezi sa respiratornim problemima, nepravilno ili neadekvatno držanje ili hranjenje,... Iz tog razloga, odlazak kod veterinara je nužan kako bi se postavila dijagnoza kao i pomoglo ljubimcu na najprikladniji mogući način. Za to vreme, probajte maksimalno da osigurate prikladni smeštaj za ljubimca, kako bi dodatno potpomogli i ubrzali proces lečenja.

O uslovima držanja bradate agame pisali smo u tekstu Bradata agama (Pogona Vitticeps).