Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam akvarijum od 95l sa svom opremom (filter, pumpa za vazduh, grejač, termometar). Menjam 1/3 vode jednom mesečno, filter nekada i češće. Pre nekih mesec dana sam ubacila kamenje koje sam donela sa mora, konkretno sa ostrva, prokuvala sam svo kamenje i ohlađeno ubacila u akvarijum. Pre nekoliko dana voda mi se zamutila u akvarijumu, konkretno na žuto, da bih danas primetila da su 2 ribice uginule, a 2 kao da će uginuti (2 crne moli, 1 crno zlatna moli i platika). Da li je moguće da je neko od kamenja pustilo krečnjak pa da je to uzrok uginuća ribica ili šta još može biti uzrok naglog uginuća ribica? Unapred zahvalna na Vašem odgovoru.
O: Dobro ste postupili kada ste oprali i dezinficikovali kamen jer na taj način sprečavate da se u vodu unesu štetni mikroorganizmi.

Ono što ste još trebali proveriti jeste da li se radi o krečnjaku, kao što ste i sami primetili. To možete jednostavno učiniti tako što ćete nakapati par kapi sirćeta na kamen. Ako kamen počne da se peni, znači da se radi o krečnjaku. U tom slučaju, kamen nemojte stavljati u vodu jer može promeniti hemijske parametre u vodi, odnosno povećava tvrdoću vode, što se verovatno i desilo sa vašim akvarijumom.

O zamućenoj vodi u akvarijum pisali smo na u tekstu Zamućena voda u akvarijumu.