Povratak

Određivanje pola zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Dobila sam na poklon dva crvena karasa. Nisam neko ko obožava ribe, ali šta je tu je, dobili smo ih i sada treba brinuti o njima. A ja ne znam baš ništa. Ono što me interesuje jeste kako razlikovati ženku od mužjaka? Početnik sam u ovome. Unapred se zahvaljujem na odgovoru i izvinjavam na smetni. Pozdrav Milica
O: Razlikovanje pola kod japanki ili zlatnih ribica može biti prilično teško, a ponekad i čak nemoguće.

Ovo ponajviše zavisi od starosti u kojoj je ribica nabavljena. Ako ste vlasnik mlade ribice (što je i preporučljivo), moraćete pričekati do trenutka kada dosegne polnu zrelost koja kod njih nastupa u starosti od oko jedne godine.

Ženke obično imaju puniji stomak. Ako pogledate ribice s gornje strane, kod ženki se uočava kako je jedna strana tela deblja od druge, dok je kod mužjaka oblik približno sličan.

Gledano izbliza, kod mužjaka se pojavljuju, s razvojem, sitne bele tačkice koje izgledom podsećaju na bubuljice na škržnom pokrovu i duž prednjeg ruba prednjih peraja. Za uočavanje ovog detalja je potrebno pomno posmatranje, s time da uvek treba uzeti u obzir da se kod nekih mužjaka mogu javiti tačkice na navedenim mestima, dok kod drugih to nije slučaj.

Sledeće, oblik izlaznog otvora koji je u ženki okruglast i konveksan dok mužjaci imaju tanji i konkavniji otvor.

I poslednje, karakteristično je za mužjake da love ženke u akvarijumu pa obratite pažnju i na njihovo ponašanje jer je ovo nekako najsigurniji pokazatelj pola kod zlatnih ribica.

Što se tiče peraja kod zlatnih ribica, poznat je jedino podatak da su kod mužjaka prsne peraje ukočenije, deblje i usmerene prema spolja u poređenju sa onima kod ženki. Neki smatraju da su prsne peraje kod mužjaka duže nego kod ženki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs