Povratak

Ribica iskače iz akvarijuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 10 litara i dve zlatne ribice. Danas ujutro mi je jedna ribica iskočila van akvarijuma i završila na zemlji. Odmah sam je podigao i vratila i ona je normalno nastavila da pliva. Zašto je to uradila i da li će ostaviti neke posledice? Molim vas pomozite! Baš sam u strahu da će to ponovo uraditi. Unaprijed hvala, Tanja
O: Često se događa da ribice iskaču iz akvarijuma.

Razlog je upravo taj što ribice misle da je pored toga veća vodena površina, kao i u prirodi, kada često iskaču iz jednog dela vode u drugi.

Često se dešava da pri tome ribica ugine kao posledica pada ili zbog toga što je ostala bez vode, tj. kiseonika. Činjenice govore da se ipak iskakanje dešava učestalije u prenatrpanim akvarijumima.

O posledicama je vrlo teško govoriti, ali ukoliko je ribica pala na mekanu podlogu u većini slučajeva prolazi bez povreda.

Međutim, ono što Vam savetujem je da ribice premestite u veći akvarijum, a optimalna veličinima bi bila oko 20 litara.

Možete preventivno da dodate neko od sredstava sa širokim spektrom delovanja, kako bi se, zbog pretrpljenog stresa, izbegle eventualne infekcije. Svakako Vam preporučujem i multivitaminske preparate, kako biste ojačali imunološki status ribica.

Kako biste sprečili iskakanje ribica iz vode, akvarijum možete poklopiti običnim staklenim poklopcem, s time da ostavite otvoren mali deo zbog vazduha ili zaštitite nekom mrežicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs